Comorile copilăriei – expoziţie de jucării la Satu Mare
Martore tăcute ale unor emoţii, lacrimi sau vise împlinite, peste 1.000 de jucării din cele 12.000 deţinute de colecţionarul Cristian Dumitru, preşedintele Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, se află expuse începând de marţi, 7 aprilie, la Muzeul Judeţean din Satu Mare.
Articol editat de , 11 aprilie 2015, 08:00
Grupate pe vitrine tematice, exponatele te trimit vrând, nevrând la Comorile copilăriei – aşa cum se intitulează de altfel expoziţia – şi animează într-un fel care face să vibreze a nostalgie corzile amintirilor, o lume din care nu lipsesc căluţii din lemn şi soldăţeii din plumb, păpuşile din cârpă şi acelea din porţelan, avioanele şi navele cosmice, trotinetele cu roţi din lemn şi maşinuţele cu pedale, ori trenuleţele electrice.
Peste toate acestea, amprenta autenticităţii este conferită de faptul că, indiferent unde au fost fabricate, jucăriile au vârste începând cu anul 1890. Inginerul Cristian Dumitru, proprietarul colecţiei, spune că fiind create după anumite evenimente sau întâmplări, jucăriile care au influenţat generaţii întregi, acum nu ar mai fi permise copiilor în virtutea unei protejări excesive.
Probabil că 90% dintre jucăriile colecţiei ar fi interzise astăzi copiilor, deoarece au colţuri sau obiecte de dimensiuni mici. Generaţia mea şi alte generaţii s-au jucat mereu cu astfel de jucării şi uite că am supravieţuit. Probabil că în curând, din cauza rigorilor, jucăriile vor deveni exclusiv obiecte de ţinut în vitrină. (Cristian Dumitru, proprietar colecţie)
Încântate şi mirate, unele dintre fetiţele care au vizitat expoziţia s-au declarat gata să renunţe la păpuşi, tabletă şi telefonul mobil, în schimbul unei jucării din lemn.
Aş prefera astfel de jucării, deoarece ştiu că mamei mele i-ar plăcea foarte mult, adică ar fi încântată că mă joc cu jucării de pe vremea ei. (o fetiţă)
Expoziţia Comorile copilăriei face parte din proiectul de cooperare transfrontalieră ENPI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina – „Tradiţia învăţării prin joc”, şi urmăreşte promovarea cooperarii transfrontaliere în scopul de a dezvolta sistemul de învățământ în România și Ucraina pe baza unei identități culturale și tradiționale comune.
Prin intermediul acestui proiect vrem să descoperim tot ceea ce este legat istoric de tradiţiile jocurilor şi jucăriilor pentru a putea valorifica mai mult jocurile tradiţionale în actul educaţional. (Leontina Ghiţ, manager proiect)
Expoziţia poate fi vizitată până în 5 mai. Iar între exponatele de excepţie se află două care au peste 100 de ani: o păpuşă din porţelan şi o minifăbricuţă funcţională prin intermediul unui motor cu aburi.
Stela Tudor
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI