Masa de Paşti cu produsele tradiţionale
Încărcate cu bunătăţi specifice Paştelui, tarabele din piaţa de produse tradiţionale din Satu Mare reprezintă varianta preferată de numeroşi sătmăreni care ocolesc supermarketurile. Începând de la şuncă, jambon şi cârnaţi, continuând cu pasca şi cozonacul şi terminând cu pălinca şi vinul, toate sunt aduse la vânzare chiar de către producători. Iar asta, pe lângă gustul şi aspectul apetisante, inspiră încredere.
Articol editat de , 11 aprilie 2015, 15:00
Mereu cumpăr de aici vin de casă, e mult mai bun decât cel din magazin.(cumpărător).
Consider că produsele traţionale din piaţa asta sunt cele mai bune.(cumpărător)
Alţi sătmăreni, adepţi ai zicalei potrivit căreia e bine să-ţi faci iarna car, nu au treabă cu piaţa tradiţională sau supermarketurile. Şunca trebuie doar coborâtă din pod şi pusă la fiert:
Noi pregătim totul acasă. Cumpărăm porcul înainte de Crăciun şi preparăm noi şunca. Acuma trebuie doar s-o dau jos din pod, s-o pun la desărat şi apoi la fiert.(gospodină)
Încântaţi de vânzări, producătorii îşi laudă marfa şi aşteaptă cumpărătorii inclusiv sâmbătă:
Cumpără lumea vin de la noi! Înainte de sărbători vindem mereu câteva sute de litri! (producătoare de vin)
Cumpără lumea şi pălincă, nu aşa multă ca alte cele, că trebuie cumpărată întâi mâncare, nu ţuică. (producătoare de pălincă)
Cel mai bine trec şunca, jambonul şi cârnaţii. Oamenii preferă să vină la noi pentru că produsele sunt preparate după reţete tradiţionale.(producător produse din carne)
Pe lângă şuncă, jambon sau cârnaţi, cumpărate direct de la sursă, ca în fiecare an, prin comandă anticipată, multe gospodine din Satu Mare au apelat la producătorii tradiţionali inclusiv pentru sarmale şi miel umplut.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi AICI