Sâmbătă se taie mieii
Sâmbătă se taie mieii şi se mai fac cozonaci şi prăjituri.
Articol editat de , 11 aprilie 2015, 06:00
Este sâmbătă şi au mai rămas tare multe lucruri de făcut în gospodaria tradiţională de la ţară, chiar dacă gazdele au muncit pe brânci toată săptămâna ca să-şi pregătească casa pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Sâmbătă este şi ziua în care bărbaţii taie mieii.
Privind truda femeilor de la ţară, în aceste zile, ceva ne spune că au şi ele parte de un fel de Patimi. Intrăm în casa septuagenarei Oniţa Ani din Salva şi aflăm că ea nici noaptea nu poate dormi de grija a ceea ce mai are de facut în ultima zi a Săptămânii Mari:
“Noaptea mă gândesc ce am de făcut astăzi. Şi încep: ba foi, ba salată, ba sfeclă…”. (Oniţa Ani din Salva)
Sâmbătă este ziua în care se mai fac şi cozonaci şi încă alte multele, ne spune şi Lucica Ruscău, din Prundul Bârgăului:
“Sâmbătă femeile fac în cuptior, fac sarmale, fac pasca. Oamenii fac socată, bere de casă şi bărbaţii taie mielul şi apoi, de la miel femeile îşi fac drobul, friptura”. (Lucica Ruscău, din Prundul Bârgăului)
Cum se prepară carnea de miel aflăm de la Floarea Homei, din Telciu:
“Noi facem friptură de miel la cuptor. Eu las carnea de miel câteva ore la macerat, apoi o amestec cu ingrediente: usturoi, un pic de ceapă, sare, piper, ulei şi o pun la cuptor. Şi o las să se rumenească bine, chiar bine! Sigur că folosesc cuptorul de la soba cu lemne”. (Floarea Homei, din Telciu)
La Prundul Bârgăului aluatul pentru pască se frământă în covata de lemn şi se face cu brânză de vacă în care se pune şi slănină, iar după ce este coaptă se duce la sfinţit la biserica. Se mănâncă din pasca abia după Înviere.
Dar, tot la Prundul-Bârgăului ne atrage atenţia modul de preparare a prăjiturii de mere, cu unsoare de porc.
“Punem unsoare de porc, punem smântână, punem o lingură de margarină şi facem o cocă. Pe urmă se curăţă mărul, se stoarce şi se pune deasupra, batem albuşul de ou şi-l punem frumos peste măr şi se bagă la cuptior. Asta este o prăjitură de casă, cum se spune”. (Lucica Ruscău, Prundul-Bîrgăului).
Să nu uitam că sâmbătă se merge la biserică după anafură, iar la miezul nopţii toată suflarea participă la slujba de Înviere.
Florin Săsărman
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI