Tăiatul Paştilor în Sălaj
Sute de localnici din judeţul Sălaj, dar şi turişti vor participa astăzi la obiceiul numit „Tăiatul Paştilor”.
Articol editat de Andreea Leonid, 11 aprilie 2015, 13:18
Îmbrăcaţi în costume populare ardeleneşti, dar şi turişti din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi la „Tăiatul Paştilor”, un obicei de peste un secol, care presupune tăierea pâinii în curtea bisericii din localitatea Chieşd. Bucăţile de pâine vor fi amestecate cu vin, rezultând astfel ceea ce ardelenii numesc Paşti.
Zeci de pâini vor fi tăiate manual, procesiunea fiind una deosebită. După sfinţire, vinul şi pâinea vor ajunge la credincioşi în Noaptea de Înviere, conform tradiţiei locale. Obiceiul atrage anual un număr mare de participanţi, inclusiv turişti străini.
ADI LUNGU