Pomenirea morților în prima zi de Paști
Un obicei unic în Mărginimea Văii Sebeşului, este sărbătoarea pomenirii morţilor în cimitir, în prima zi de Paşte.
Articol editat de cristina.rusu, 12 aprilie 2015, 07:00 / actualizat: 12 aprilie 2015, 9:00
Fiecare preot respectă Sfânta tradiţie, indiferent de unde vine, respectă cu multă grijă obiceiurile moştenite din bătrâni. Am spus asta pentru că există în comuna noastră Obiceiul Păştenilor ştiut din moşi – strămoşi. Fiecare comunitate îl sărbătoreşte cum a pomenit. Păştenii, la noi înseamnă oamenii care plătesc pâinea si vinul paştilor (ce se împarte noaptea de înviere). În vremurile străvechi aceşti oameni erau cei mai înstăriţi care puteau face această jertfă. În zilele noastre tot mai mulţi sunt cei care doresc să participe la această Sfântă jertfă, de aceea în zilele noastre fiecare Consiliu şi Comitet parohial organizează această sărbătoare. Aceştia se strâng a doua zi de Paşti şi fac o masă festivă împreună cu preotul şi slujitorii bisericii, ca o răsplată pentru munca depusă pe parcursul Postului Mare şi în special Săptămâna Luminată. (Nicolae Stănuş, viceprimarul comunei Săsciori)
La Loman însă mai există un obicei unic în zonă, moştenit de la înaintaşi.
În prima zi de Paşti, Slujba Liturghiei are loc noaptea imediat după Înviere. Astfel locuitorii în jurul orei 6 dimineaţa se duc acasă, îngrijesc animalele şi până la ora 9 se odihnesc. De la ora 9 până la ora 16, în Prima zi de Sfintele Paşti toţi locuitorii sunt în Cimitir la căpătâiul morţilor împreună cu toată familia, fiecare duce acolo un coş cu ouă roşii, un pahar de vin, prăjituri, cozonac, stau pe iarba verde şi deapănă amintiri. Preotul paroh împreună cu diecii (cântăreţii) merg pe rând la fiecare familie şi rostesc slujba închinată celor răposaţi. Fiind obiceiul împământenit de sute de ani, sărbătoarea devine o adevărată întâlnire a fiilor satului, vii la căpătâiul celor răposaţi. Vin atunci fiii satului plecaţi în alte sate, comune, oraşe, în străinătate, de pretutindeni, să-şi cinstească părinţii şi fraţii plecaţi dintre noi. Oare ce este mai nobil pentru un popor decât cinstirea celor răposaţi. Este un prilej de jale şi totodată de bucurie, de plecare şi reîntoarcere la rădăcini, de împăcare atât a celor vii cât şi a celor plecaţi dintre noi. Fiecare varsă o lacrimă la căpătâiul morţilor, îşi aduc aminte păţanii, greutăţi prin care au trecut îşi împărtăşesc experienţe de viaţă. (Elena Simioană, profesor la Şcoala Gimnazială Săsciori)
De nenumărate ori cei veniţi rămân şi a doua zi de Paşti, participând la Sfânta Liturghie, după care la Masa Păştenilor, iar seara la Petrecerea organizată la Căminul Cultural. Acolo vor juca învârtita şi jiana pe muzică cântată de Fluieraşi.
Cezar Firu
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI