Spălatul pe faţă cu apă de argint și “umblatul în pcez”
Dimineaţa de după Înviere este unul dintre cele mai frumoase momente de peste an în satele româneşti din Bistriţa-Năsăud.
Articol editat de cristina.rusu, 12 aprilie 2015, 06:00
Încă nu a fost uitat cu totul obiceiul spălatului pe faţă cu apă de argint, dar umblatul “a ouă” pe Valea Bârgăului sau “în pcez” pe Valea Sălăuţei este încă viu.
De spălatul pe faţă cu apă de argint am mai auzit, dar nu am mai cunoscut oameni care să-l practice. Ei bine, în aceste zile am găsit o casă în care obiceiul nu a fost uitat.
Ne povesteşte despre acest obicei Oniţa Ani, din Salva:
Spălatul pe faţă, să fii curat ca argintul şi sănătos şi roşu la obraz ca oul înroşit. În apă rece se pune un ou înroşit şi un ban de argint, sau dacă nu ai, pui orice, dar să fie de argint. Şi cu apa aceea te speli pe faţă. (Onița Ani, Salva)
După spălatul pe faţă se ia anafura şi toate privirile se îndreaptă spre masa cu bunătăţi.
Tare cu grijă să se mănânce, ne spune Eugenia Linul, din Salva, care ne atrage atenţia că în zilele de Paşti nu se doarme peste zi:
Îi luat acest obicei, că nu îi voie să doarmă oamenii de amiază în zilele de Paşti. Şi, dacă face aşa, tot anul omul va fi sănătos şi cu putere de muncă. (Eugenia Linul, Salva)
Ei, şi de-acuma să vedem dacă au înroşit îndeajuns de multe ouă gazdele noastre! Duminică dimineaţa vin copiii “în pcez”, în satele de pe Valea Sălăuţei.
În prima zi de Paşti copiii umblă după ouă. La noi se numeşte “umblatul în pcez”. Se îmbracă în costum popular toţi copilaşii mici, care sunt cam până în clasa a treia şi umblă pe la fiecare casă şi spun “Cristos a înviat!”. Şi fiecare familie le dă un ou şi o turtiţă, făcută dintr-un aluat dulce, foarte colorat, cu formă de floare. (Floarea Homei din Telciu)
În satele de pe Valea Bârgăului obiceiul se numeşte “umblatul a ouă”.
Obiceiurile legate de marile praznice religioase de peste an sunt deosebit de spectaculoase, mai cu seamă în satele de munte din Bistriţa-Năsăud. Din păcate, ele sunt prea puţin cunoscute în lume pentru a susţine un turism cultural în aceasta zonă.
Florin Săsărman
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI