Tăiatul Paștilor
Tăiatul Paștilor reprezintă un inedit obicei care se desfășoară an de an în județul Sălaj.
Articol editat de cristina.rusu, 12 aprilie 2015, 16:00
Înainte cu o zi de Ziua de Paști, localnicii din satul Aghireș, comuna Meseșenii de Jos, îmbracă straie populare de sărbătoare și se duc cu toții la biserică ziua în amiaza mare.
Prescura este tăiată felii de către toți sătenii care se duc la eveniment cu cuțite și oale noi. În oale este turnat vinul, iar bucățile de prescură ajung în oala cu vin. Așa sunt obținute ”Paștile” care sunt împărțite după sfințire credincioșilor.
În aceeași zi, obiceiul continuă cu ”scoborîtul” șuncii și a slanei afumate din podul casei. Tot cu această ocazie se ”umblă” la cârnațul afumat din bidonul cu unsoare, toate acestea fiind pregătite pentru sărbători alături de cunoscuta friptură de miel și pălinca de prune.
Paştile (pâinea și vinul) este asigurată an de an de o singură familie care se înscrie cu cel puțin un an sau doi înainte la preotul din sat. Familia respectivă comandă pâinea și vinul, iar în Ziua de Paști va organiza o masă pentru rudenii, o masă plină cu bunătăți tradiționale de sărbători.
Adrian Lungu
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI