Ziua de Paște
Ziua de Paște este una specială pentru sălăjeni, mai ales pentru cei de pe Valea Agrijului și Valea Crasnei care petrec într-un fel anume.
Articol editat de cristina.rusu, 12 aprilie 2015, 06:00
Încă de dimineață sălăjenii se duc la biserică, iar apoi are loc CIOCOTA, concursul de spart ouă din localitatea sălăjeană Rus.
Sute de sălăjeni participă la acest concurs din care, de cele mai multe ori, iese câștigător un ou de bibilică. Petrecerea continuă cu degustarea fripturii de miel, dar mai ales a șuncii de porc, o șuncă special păstrată de la Crăciun și fiartă în vin roșu de casă.
Nu lipsesc sarmalele cu smântână, drobul de miel, cârnatul afumat de porc, dar nici cozonacul cu nucă și silvoiță.
În comuna Românași, satul Ciumarna, fetele nemăritate se spală cu apa unui izvor și se duc la mușuroiul cu furnici. În mușuroi așează un ou roșu. Dacă furnicile se urcă pe ou înseamnă că feciorii din sat o vor curta pe tânăra respectivă la fel ca furnicile care se urcă pe ou.
Nimeni nu muncește în această zi și nimeni nu se așează la masă înainte de a ciocni ouă roșii și de a spune tradiționalul Hristos a Înviat! Micuții din sat primesc ouă roșii și bomboane cu lapte în semn de prețuire, iar localnicii trebuie să poarte haine de sarbatoare, dacă se poate noi.
După masă, rudeniile se vizitează și se invită unele la altele, pentru a petrece împreună.
Adi Lungu
Foto: Mircea Groza
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI