Turcia deranjată de declaraţiile Papei
Turcia şi-a rechemat ambasadorul de la Vatican pentru a protesta astfel faţă de reacția Papei Francisc de duminică, de a aminti de genocidul armenilor, genocid pe care Ankara nu-l recunoaște.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 13 aprilie 2015, 18:35
Reacţia a venit la mai putin de 24 de ore de la discursul Suveranului Pontif.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavuysoglu (foto) a comentat pe Twitter că declarațiile făcute de Papa Francisc sunt inacceptabile şi nu se bazează pe date istorice si reale.
Luni, Suveranul Pontif nu a facut nici o referire la declaratia sa de duminică, dar a precizat, la slujba oficiată la reşedinta sa din Casa Santa Marta, ca Biserica trebuie să spună liber unele lucruri.
În cadrul unei slujbe organizate în memoria armenilor masacraţi între 1915 şi 1917 – care a fost oficiată împreună cu Patriarhul armean Nersese Bedros XIX Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean și în prezența președintelui Armeniei, Serj Sarkisian, Papa Francisc a făcut un nou denunț față de persecuțiile din ultima perioadă contra creștinilor din lume, un fel de genocid în indiferența generală și colectivă.
La Sfânta Liturghie de duminică de la Basilica San Pietro de la Vatican, Papa Francisc a folosit termenul de „genocid” pentru masacrul împotriva armenilor care a avut loc în urmă cu o sută de ani. Această declarație a deranjat puternic relațiile diplomatice cu Turcia.
Este pentru prima data când un Suveran Pontif rostește în public cuvântul ”genocid”.
1,5 milioane de armeni au fost uciși între 1915 și 1917, la sfârşitul Imperiului Otoman.
Numeroşi istorici şi peste douăzeci de ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut genocidul împotriva armenilor.
Turcia însă îl vede ca pe un război civil în care și-au pierdut viața între 300.000 și 500.000 de armeni și tot atâția turci.
Radio România