Ascultă oameni de poveste: Petru Rogojanu
“Dimineaţa fac înot, apoi îmi fac temele şi îmi învăţ, după care merg la şcoală. Şi în weekend mai fac şi web-design.”
Articol editat de Carmen Sas, 15 aprilie 2015, 22:00
Petru Rogojanu. Un puşti de doar 12 ani elev în clasa a şaptea la Colegiul Brukenthal din Sibiu. Probabil că numele lui nu vă spune nimic, însă are o poveste extrem de interesantă. Este un tânăr care bifează o premieră pentru România dar şi pentru Elveţia şi din informaţiile noastre, chiar şi pentru Europa. Tocmai a fost acceptat la înscrierile Modulul de Web Expert, unde au reușit să ajungă doar 5 persoane din cele peste 150 de Web Designeri specializați. Așadar, Petru are șanse ca în luna iulie, la examinare, să devină – la doar 13 ani – cel mai tânăr european deținător al unei formări echivalente unui Masterat Universitar complet, recunoscut în toată lumea.
Începuturile lui Petru în tainele calculatorului s-au stabilit în urmă cu patru ani, după cum el însuşi ne povesteşte.
“Din clasa a 3-a şi chiar de când eram mai mic mă jucam mereu pe calculator şi de acolo a început. A fost o joacă mai mult. Am fost la Palatul Copiilor în clasele a 3-a şi a 4-a, iar de la sfârşitul clasei a 4-a sunt aici la Swiss Academy. Primul curs a fost mai complicat dar mai apoi m-am obişnuit cu limbajele html, css, php şi javascript.”
În tot acest timp, cel mai mare sprijin l-a avut de la mama sa, care la începuturile cursului de webdesign a fost de acord să se înscrie şi ea doar pentru a-l putea ajuta să se dezvolte.
“La Palatul Copiilor nu mai avea la un moment dat ce să mai facă, era asistentul profesoarei. A luat tot ce a putut de acolo. Îi ajuta pe ceilalţi colegi şi a vrut el să facă mai mult. Atunci am căutat împreună, ne-am sfătuit şi am căzut de comun acord să facă acest curs de web-design şi să încerce să creeze el singur pagini web.”
Partea de „poveste” nu se încheie aici. Pentru a deveni Web Expert, fiecare student are nevoie, în mod ideal, de un laptop de generație nouă, foarte performant, pentru a lucra în cadrul cursurilor. Cu ocazia congresului internațional „Cybersecurity in Romania„, unde Petru a participat ca voluntar, unii dintre cei mai importanți și prestigioşi speakeri instituționali, dar și experți din companii private, au dorit să contribuie și ei la achiziţionarea unui laptop performant pentru micul informatician. Cu ajutorul celor de la Q-East Software Romania, Petru a primit vârful de lance din noua gamă de laptopuri din brandul Dell, de care e foarte mulţumit.
“Calculatorul cel vechi era cam slăbuţ şi mergea mai încet. Acum am un calculator nou şi funcţionează foarte bine.”
Petru are în portofoliu două site-uri ale unor instituţii oficiale. Cel al palatului copiilor Sibiu, dar şi cel al Colegiului Brukenthal. Referitor la acesta din urmă, profesorii elvețieni au apreciat că Petru a realizat cel mai bun proiect de Web Programmer. Web-site-ul său i-a surprins pe toți, fiind vorba de un proiect care propunea o schimbare radicală a prezentării online și baza de date profesorală a Colegiului Naţional Brukenthal. Acest site impecabil, creație a lui Petru, a devenit versiunea germană a site-ului oficial al Colegiului. În afară de aprecierile directorului Colegiului, cea mai emoţionantă mărturisire a fost scrisă de Max Klaus, fondator și director adjunct al Serviciul Federal Elvețian de cooperare public-privat în domeniul criminalității informatice:
„Ca și fost web designer independent, înainte de a mă alătura Confederației Elvețiene, consider că mă pot pronunța în privința muncii lui Petru. Şi pot spune că, în mod deosebit, site-ul web al Colegiului Brukenthal este foarte bine structurat. Nici nu am avut idee că un băiat de 11 ani poate crea un astfel de site web„, este mărturisirea oficialului elveţian.
Cristi Florea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI