Calamarii, caracatiţele şi sepiile te feresc de infraroșii
Calamarii, caracatiţele şi sepiile ar putea fi soluţia pentru ca soldaţii să evite detectarea cu infraroşu, au descoperit cercetătorii americani.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 aprilie 2015, 10:00
Cefalopodele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a se camufla, mai ales atunci când se simt în pericol. Din acest motiv, cercetătorii de la Universitatea din California susţin că nevertebratele ar putea fi cheia pentru dezvoltarea unei tehnologii care să-i ajute pe soldaţi să evite detectarea cu infraroşu, informează CNN.
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit o modalitate de a utiliza proteine din celulele unui calamar pentru a crea „autocolante pentru invizibilitate„. Deşi soldaţii se pot camufla cu uşurinţă pe timpul zilei, noaptea ei sunt vulnerabili, după cum a explicat unul dintre cercetătorii care lucrează la acest experiment, Alon Gorodetsky. Calamarii conţin o proteină specială, care reflectă lumina, numită reflectin, iar aceasta poate fi colorată cu ajutorul unor chimicale. Deşi ideea le surâde, tehnologia nu poate fi încă folosită, fiind în stadiul de laborator.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI