Cărţile pe faţă
Miercuri, 15 aprilie, de la ora 18:30 are loc a treia întâlnire a clubului de lectură Vocea cititorului, club asociat campaniei Cărţile pe faţă, în librăria clujeană Cărtureşti.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 aprilie 2015, 15:04 / actualizat: 15 aprilie 2015, 19:07
Din fericire, în Cluj se încurajează lectura.
Căsuţele de cărţi în parcuri, bookselfie-urile sau cluburile de lectură sunt doar câteva dintre acţiunile de promovare a lecturii, desfăşurate de comunitatea “Cărţile pe faţă”, iniţiată de Victor Miron.
Cluj-Napoca nu este singurul oraş care aduce iubitorii de lectură împreună. Există Cărţile pe faţă Focşani, Satu-Mare, Alba-Iulia şi Timişoara. Acţiunile diferă de la comunitate la comunitate..în unele oraşe se desfăşoară evenimentele clubului de lectură Vocea cititorului, iar în altele persoanele care au cărţile pe faţă pe facebook beneficiază de diferite reduceri la anumite servicii.
Există service-ul auto cu bibliotecă, în care oamenii care vin cu maşina la reparat primesc o carte. O maşină, oricât ar fi de frumoasă, nu te poate duce în lumi şi în stări în care te duce o carte. O altă idee pusă în practică este cabinetul stomatologic „Anti-cariat”, unde oamenii primesc o reducere dacă au poza pe Facebook citind o carte sau dacă dau chek-in acolo şi spun ce carte le-a adus zâmbetul pe buze.
Ne apropiem de 23 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţii şi sper ca şi anul acesta să se poată intra gratuit la Grădina Botanică dacă ai la tine o carte. (Victor Miron)
În această seară se va citi din Pușca de vânătoare, de Yasushi Inoue. Textele alese se citesc pe loc, cu voce tare, așa că cititorii nu sunt nevoiţi să se pregătească înainte. După lectură au loc discuţii, schimburi de impresii unde vorbește doar cine dorește.
Comunitatea Cărţile pe faţă va fi prezentă şi la Târgul de Carte Gaudeamus din Cluj, în cadrul căreia se va lansa cartea „Lasă-mă să te las”. Dacă o citiți, veți afla cum se renunţă la fumat cu ajutorul baloanelor de săpun.
Din păcate, mulţi dintre noi am înlocuit lectura cu reţelele de socializare sau jocurile, iar atunci când vine vorba de a citi o carte, nu ne mai rămâne timp. Fiecare dintre noi ar trebui să adopte lectura ca obicei în viaţa de zi cu zi şi de ce nu, să-i molipsească şi pe cei din jur.
Casandra Maxim
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI