Ziua Mondială a Diagnosticării Diabetului
“Ziua Mondială a Diagnosticării Diabetului” se celebrează astăzi.
Articol editat de , 15 aprilie 2015, 11:37
Diabetul zaharat reprezintă creşterea glicemiei peste limitele normale din cauza producţiei insuficiente de insulină. Alimentele şi băuturile consumate joacă un rol important în sănătate, excesul de produse cu zahăr determinând o creştere alarmantă a glicemiei. Specialiştii spun că atunci când organismul nu produce suficientă insulină pentru a transporta glucoza în celule, creşterea glicemiei sanguine şi scăderea cantităţii de glucoză din celule determină simptomele şi complicaţiile caracteristice diabetului zaharat. Despre studiile efectuate în acest sens şi rezultatele lor, ne vorbeşte Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Am avut surpriza unei diferenţe între sexe pe care nu o aşteptam atât de mare – prevalenţa atât de mare a diabetului zaharat la bărbaţi, comparativ femeile. Făcând o medie am observat însă că prediabetul are o prevalenţă mult mai mare la femei decât la bărbaţi. E posibil ca dacă acest studiu se va repeta pe aceeaşi populaţie după cinci ani, să se apropie procentele de diabet între sexe. De asemenea, am plecat de la o probabilitate la în jur de 5% din populaţie şi ne-am trezit de fapt cu un procent dublu. (Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice)
Oamenii spun că au grijă să nu facă excese, ori pentru că au un stil de viaţă sănătos, ori pentru că au anumite probleme de sănătate.
Eu nu prea mănânc dulciuri. Mănânc dar mai puţine. La anii aceştia trebuie să avem puţină grijă şi de sănătate.
Mă simt bine pentru că fac multă mişcare şi sper că dieta mea este una cât se poate de bună.
De obicei nu sunt învăţat cu aşa ceva, pentru că mănânc doar mâncare gătită. Mă simt bine şi e ok.
Nu am mâncat niciodată dulciuri.
Eu mănânc mai rar zaharuri, pentru că am o situaţie un pic diferită.
La nivelul Judeţului Sibiu sunt diagnosticate anual cu diabet peste 20 de mii de persoane, numărul fiind în creştere cu aproximativ 10 la sută de la an la an. Singurul remediu pentru diabet este pomparea cu insulină, hormonul antidiabetic descoperit de Nicolae Paulescu, om de ştiinţă, medic şi fiziolog român.
Cristian Florea