„Ameninţarea Rusă există și nu e foarte departe” (General NATO)
Ameninţarea Rusă există și nu e foarte departe…Avioanele noastre nu aduc cu ele armament de război de fiecare dată declară generalul american, comandantul armatei a 3-a aeriene şi al celei de-a 17-a forţe aeriene expediţionare cu baza la Rammstein, prezent în Județul Cluj.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 aprilie 2015, 20:16 / actualizat: 17 aprilie 2015, 10:07
Forţele militare americane desfăşoară ample programe de cooperare cu armatele ţărilor NATO, în special est-europene, pentru a le pregăti în eventualitatea unor conflicte cu Rusia, a declarat generalul locotenent Darryl Roberson, comandantul armatei a 3-a aeriene şi al celei de-a 17-a forţe aeriene expediţionare cu baza la Rammstein, în Germania.
Generalul american a fost prezent joi, 16 aprilie, la baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii, unde o escadrilă aflată sub comanda sa execută un program de instruire în comun cu aviaţia şi forţele terestre româneşti.
Pentru mine, percepţia ameninţării diferă în funcţie de cât de aproape sunteţi de Rusia, iar ţările care se învecinează cu Rusia ştiu mai bine ce înseamnă ameninţarea venită din partea ei.
De aceea, percepţia pericolului diferă mult în ţările vecine Rusiei faţă de cele care se află la o distanţă mai mare. Dar, cu certitudine, există o ameninţare, iar acea ameninţare nu e foarte departe.
Noi desfăşurăm o activitate febrilă. Ca militari, facem planuri, ne pregătim, încercăm să anticipăm posibile evoluţii ale unei confruntări şi ne gândim ce trebuie făcut din timp pentru a fi gata în caz că se întâmplă ceva.
Mai avem, însă, multe de făcut. Vizita avioanelor A10 Thunderbolt II în România este prima de acest fel.
Este ceea ce noi numim un pachet de securitate în teatrul de operaţiuni.
Sunt forţe militare venite prin rotaţie din Statele Unite, care ajung în Europa şi rămân timp de 6 luni, trecând prin mai multe ţări, unde execută misiuni în cooperare cu armatele acelor ţări, pentru a le întări şi eficientiza.
Avioanele noastre nu aduc cu ele armament de război de fiecare dată, ci insistăm pe cooperarea cu armatele aliate. Acest A10 pe care-l vedeţi aici este doar pentru antrenament. Ne pregătim alături de aviaţia şi de trupele terestre ale României pentru a putea să executăm misiunile mai bine în caz că va fi nevoie s-o facem în situaţii de luptă reală.
Declarația generalului, în limba engleză
Aviaţia militară americană a deplasat la Câmpia Turzii 12 aparate A10 Thunderbolt II, destinate atacului la sol, şi 350 de militari.
Partea română participă cu 4 avioane de vânătoare Mig21 Lancer şi cu 4 elicoptere, la care se adaugă 350 de militari.
Joi, 16 aprilie, a avut loc evenimentul numit Distinguished Visitors Day (Ziua distinşilor vizitatori), la care au luat parte ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, şeful Statului Major General al Armatei Române, general locotenent Nicolae Ciucă şi comandantul aviaţiei militare, general maior Laurian Anastasof.
Din partea americană au fost prezenţi gen.lt. Darryl Roberson şi reprezentanţi ai ambasadei Statelor Unite.
Dan Horea