Cafeaua, inofensivă pentru sănătate
Cafeaua, ale cărei efecte au fost mult timp subiectul unor controverse, este, în general, inofensivă pentru sănătate și poate chiar proteja împotriva unor boli cardiovasculare, dar și împotriva unor maladii precum Alzheimer, Parkinson sau a diabetului zaharat – chiar dacă este decofeinizată, relatează AFP.
Articol editat de cristina.rusu, 16 aprilie 2015, 06:00
Acestea sunt, de altfel, concluziile mai multor studii publicate în ultimii ani. Un grup de experți independenți din SUA, care face recomandări la fiecare cinci ani pentru ghidul dietetic pentru americani, a conchis că de cele mai multe ori consumul de cafea nu este dăunător sănătății.
Am analizat toate studiile și niciunul dintre acestea nu conține vreo dovadă a efectelor nocive ale cafelei asupra sănătății, la un un consum moderat de trei-cinci cești pe zi,” sau de cel mult 500 de miligrame de cofeină. De fapt, am constatat o reducere a riscului de boli cardiovasculare, de Parkinson, de diabet și de unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată și cancerul de sân. (Miriam Nelson, profesor de nutriție la Universitatea Tufts din Boston, unul dintre membrii acestui grup)
Rezultatele sunt solide și reprezintă o veste bună pentru consumatorii de cafea. Pe de altă parte, Tom Brenna, profesor de nutriție și chimie la Universitatea Cornell din New York și membru al comitetului de experți, insistă că beneficiile cafelei nu trebuie exagerate, deoarece mecanismul de acțiune al acesteia rămâne neclar.
Ar fi o idee proastă să spunem publicului că această băutură poate vindeca cancerul. (Tom Brenna) Ambii oameni de știință sunt, însă, de acord că beneficiile cafelei, ale cărei boabe conțin peste 1.000 de molecule diferite, nu se limitează la prezența cafeinei, ci pot fi explicate și prin faptul că aceasta conține antioxidanți, cum ar fi polifenolii, prezenți și în vinul roșu și în cacao.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI