Ascultă Radio România Cluj Live

Vechii roboți de bucătărie

Nu au nevoie de curent electric sau de baterii pentru a funcționa. Au termen de garanție cuprins între 10 și o sută de ani și nu au nevoie de întreținere, ci doar de un jet cu apă pentru a fi curățați.

Mircea Groza
Foto: Mircea Groza

Articol editat de cristina.rusu, 16 aprilie 2015, 18:00

Aceștia sunt roboții de bucătărie tradiționali utilizați încă de acum un secol în casele sălăjenilor.

Tocătorul de usturoi, râșnița de zahăr, piper și ardei uscați, roată de unt, piatră de plăcintă, acestea sunt doar câteva mașinării din vechea bucătărie ardelenească, unele realizate din lemn și piatră care le erau de mare folos gospodinelor.

Sălăjeanul Mircea Groza a reușit să colecționeze zeci de astfel de unelte pe care le prezintă publicului ori de câte ori are ocazia. Nu lipsește nici măcar mixerul pentru piure, un mixer confecționat din lemn de brad și utilizat prin rotirea cu ajutorul mâinilor.

Utilizarea acestor unelte de bucătărie este relativ simplă, fiind la fel de eficiente ca roboții moderni de bucătărie. Toate aceste unelte vechi au fost prezentate de Mircea Groza în fața elevilor de la Colegiul Național Silvania din Zalău, tinerii fiind impresionați de eficiența mixerului din brad și a roții pentru unt.

 

Adrian Lungu

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?