Congresul UDMR la Cluj – prima zi
Cel de-a 12-lea Congres al UDMR şi-a început vineri, 17 aprilie, lucrările la Cluj-Napoca. Este un congres aniversar, deoarece, în acest an, Uniunea a împlinit 25 de ani de existenţă, dar şi unul de referinţă, întrucât are loc sub deviza Ujratervezes, adică reinventarea, resetarea politicii acestei formaţiuni. Sunt prezenţi 778 de delegaţi, 150 de invitaţi şi 120 de reprezentanţi ai mass-media.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 aprilie 2015, 18:04
Lucrările au început la ora 11, cu intonarea imnurilor Ungariei, României, Uniunii Europene şi al Ţinutului secuiesc, urmate de un scurt discurs al preşedintelui Uniunii, Kelemen Hunor. Mesajul preşedintelui Klaus Johannis a fost prezentat de consilierul prezidenţial Laurenţiu Mihai-Stefan, care a subliniat contribuţia UDMR la stabilitatea şi civismul politicii româneşti, prin deschiderea permanentă către dialog şi calitatea foarte bună a persoanelor promovate în funcţii de demnitate publică. Premierul Victor Ponta a participat personal la Congresul UDMR, unde a declarat că regretă ieşirea de la guvernare a Uniunii, cu care a colaborat excelent. Dl. Ponta i-a asigurat pe maghiari de toată deschiderea sa pentru soluţionarea doleanţelor legitime pe care le formulează şi a apreciat seriozitatea politicienilor maghiari. Reprezentantul guvernului de la Budapesta, vicepremierul Semljen Zsolt, a avut o alocuţiune mult mai dură, acuzând România de lipsa spiritului european, care se manifestă, crede domnia sa, prin dificultatea maghiarilor de a-şi folosi limba şi însemnele specifice în cadru oficial şi prin încetineala cu care sunt restituite proprietăţile maghiare naţionalizate după 1945. Ungaria nu acceptă ca maghiarilor din afara graniţelor ei să le fie refuzate drepturi pe care alte minorităţi europene le au, iar în sprijinul acestora intervine prin acordarea cetăţeniei maghiare, cu drept de vot, şi prin promovarea continuă a dreptului la autonomie extinsă. Dacă relaţiile româno-ungare sunt marcate de tensiuni, aceasta nu este din vina Ungariei, a mai afirmat vicepremierul guvernului de la Budapesta.
Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au apreciat, la rândul lor, ţinuta profesională şi civică a politicieniloor UDMR şi şi-au exprimat dorinţa de a colabora cu Uniunea în cadrul unui viitor guvern.
Presedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut un discurs fulminant, în care a cerut, printre altele, revenirea municipiului Cluj-Napoca la numele care l-a consacrat, acela de Cluj, deoarece sufixul Napoca este o reminiscenţă a epocii comuniste. Dl. Tăriceanu s-a declarat îngrijorat de acţiunile DNA, care sunt un veritabil atentat la principiile democraţiei liberale, şi de răspândirea în rândul tinerilor politicieni a modelului Traian Băsescu, pe care domnia sa îl consideră condamnabil.
Lucrările celui de-al 12-lea Congres al UDMR continuă.
Dan Horea
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI