Pistele de biciclete din Transilvania
O soluţie pentru traficul îngreunat din oraşe este utilizarea bicicletelor.
Trebuie să profităm de timpul frumos pentru a ne menţine în formă şi, de ce nu, pentru a merge la serviciu pe bicicletă.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 17 aprilie 2015, 07:00 / actualizat: 17 aprilie 2015, 16:11
La Cluj-Napoca însă proiectul bicicletelor de închiriat s-a blocat din cauza întârzierii cu care sunt trasate pistele.
O altă cauză o reprezintă vandalizarea mai multor puncte de închiriere, care trebuie acum reparate.
În cadrul acestui proiect, primăria trebuia să amenajeze un sistem prin care clujenii să se poată deplasa între diferitele zone ale oraşului, contra unei sume modice.
Purtătorul de cuvânt al primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a recunoscut că proiectul ar putea deveni funcţional cel mai devreme în vara acestui an.
Cu bicicleta până în Ungaria! România şi ţara vecină vor fi legate de o pistă transfrontalieră ce porneşte din Oradea.
Despre pistele de biciclete din Transilvania vorbim vineri, 17 aprilie, la Subiectul Zilei.
Redacţia
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI
……………………………………………………………………………………………………………
Satu Mare
Inclusă în proiectul de investiţii al municipiului, o pistă pentru biciclişti cu o lungime de aproximativ 4 kilometri, va fi amenajată în Satu Mare pentru a face legătura între strada Bariţiu şi Aquaparcul Aquastar.
Amenajarea altor piste este prevăzută după finalizarea planului de restructurare a traficului din Satu Mare, iar cel puţin trei sunt incluse în proiectele Zonei Metropolitane:
În proiectul de investiţii al municipiului Satu Mare este prevăzută realizarea unei piste pentru biciclete de pe strada Bariţiu până la Aquaparcul Aquastar. Totodată, la nivelul Primăriei, se află în studiu restructurarea traficului din municipiu, după care se va stabili unde vor fi amenajate alte piste. În ceea ce priveşte Zona Metropolitană, avem prevăzute piste pentru biciclişti între strada Bariţiu şi localitatea Micula, spre pădurea Noroieni, între localităţile Micula şi Agriş, cu ieşire pe strada Botizului. (Gheorghe Rentea, manager general Zona Metropolitană)
O altă pistă pentru biciclişti, inaugurată cu doi ani în urmă, a fost realizată în Satu Mare în cadrul unui proiect de cooperare transfrontalieră Ungaria-România. Pista face legătura între municipiul Satu Mare şi oraşul Fehergyarmat din Ungaria, dar va putea fi folosită doar după intrarea României în spaţiul Schengen.
Stela Tudor
……………………………………………………………………………………………………….
Sălaj
Primele piste pentru biciclete au fost amenajate deja în municipiul Zalău, grație unui proiect amplu care vizează inclusiv continuarea acestor piste până în zona industrială a orașului.
Pistele au fost amenajate de o parte și alta a Bulevardului Mihai Viteazul, dar și în parcul central al orașului, fiind bine delimitate și semnalizate corespunzător.
Adrian Lungu
…………………………………………………………………………………………………….
SIBIU
Municipalitatea sibiană lucrează constant la menţinerea şi lungirea pistelor pentru biciclişti.
Municipalitatea sibiană a hotărât în anul 2009 să promoveze deplasarea cu bicicleta în detrimetrul maşinii personale. Din acel moment, constructorii au început trasarea pistelor pentru biciclisti pe principalele artere ale oraşului, Sibiul însumând peste 60 de kilometri de astfel de piste.
Ceea ce dorim în faza aceasta este ca în zona din Valea Aurie şi o parte din parcul Sub Arini să amenajăm nişte alei separate pentru pietoni, mame cu căruciorul, pentru cei care se duc cu skateboard-ul sau cu rolele şi pistele de biciclete. La ora actuală e destul de periculos să te plimbi prin parc dacă te duci cu un copil mic pentru că trec pe lângă tine şi biciclişti. Vom începe acţiunea în vară. (Astrid Fodor, primar interimar al Sibiului)
Oamenii sunt mulţumiţi de apariţia benzilor roşii pe străzile sibiene, dar spun că trebuie ca restul populaţiei să înţeleagă că locul pietonilor e pe trotuare, nu pe pistele de biciclete.
Sunt utile, dar sunt mai mulţi pietoni pe pistele de biciclete şi nu prea sunt atenţi.
Din ce am văzut, pistele de biciclete sunt foarte utile şi sibienii le folosesc. Mai sunt şi care circulă pe trotuare pe unde sunt piste, dar în rest e bine. Cel puţin pe Calea Dumbrăvii e cam jale dimineaţa.
În cadrul unei vizite la Sibiu, principele Nicolae a vorbit despre turul ciclist pe care îl va conduce luna aceasta, de la Sighetul Marmaţiei până la Constanţa. Excursia va include câteva popasuri, primul fiind la Sibiu. Alteţa Sa a declarat că turul ciclist are un rol important pentru Sibiu, facilitând cunoaşterea oraşului la nivel naţional, acesta fiind şi motivul pentru care primul popas, de o zi, va avea loc în Sibiu.
O să merg şi eu cu bicicleta. Este cam mult, peste 1000 de km în total dar va fi o mare plăcere să fac asta. O fac pentru Asociaţia Curtea Veche, o asociaţie despre educaţie şi copii. În total vor fi 11 zile, va începe pe 23 aprilie, până la 3 mai şi o să facem 4 zile o pauză. Prima pauză va fi aici la Sibiu. (Principele Nicolae de România)
Cea mai nouă pistă de biciclete, dedicată exclusiv plimbărilor în natură, este construită pe traseul Sibiu-Răşinari-Poplaca şi trece prin Pădurea Dumbrava, pe o distanţă de 5000 de metri. Pista are peste 10,5 km şi a fost realizată în 4 luni cu un buget de 3,9 milioane de lei.
Cristian Florea