Young is modern – tinereţea e muzicală
Young is modern e genericul sub care se desfăşoară întreaga ediţie a XI-a a festivalului de muzică contemporană Cluj Modern. Tinereţea e însă şi muzicală, ne spune directorul artistic al festivalului, compozitorul Adrian Pop.
Articol editat de , 17 aprilie 2015, 11:47
Ca festival tradiţional, Cluj Modern doreşte să fie în acord cu ce se întâmplă cultural în cetate şi evident că în anul în care Clujul a dobândit oonoarea de a fi Capitală Europeană a Tineretului să nu rămânem în afara acestui generic şi a acestui curent de gândire. E foarte normal să stimulăm în modernitate generaţiile care creează acum modernitatea, generaţiile tinere de compozitori. (Adrian Pop, compozitor, directorul artistic al festivalului Cluj Modern)
Petrecem şapte zile cu muzică nouă la Cluj în a XI-a ediţie a festivalului Cluj Modern, un festival organizat în totalitate de Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca. 37 de compozitori semnează lucrări care vor putea fi audiate în cele 7 seri de concerte, în perioada 18-24 aprilie.
Nu am dorit să fie o vorbă goală Young is Modern, o cocardă pentru că aşa se poartă acum, ci am intrat în profunzimea concepţiei de programare şi de distribuire a artiştilor şi veţi putea remarca un procent semnificativ al creaţiei şi al interpreţilor tineri. (Adrian Pop,compozitor, directorul artistic al festivalului Cluj Modern)
S-au schimbat generaţiile în deceniile scurse de la prima ediţie a festivalului. Ceea ce vine din urmă mi se pare extrem de promiţător, iar Adrian Pop are deja o vastă experienţă managerială şi estetică în a gândi un festival de asemenea anvergură. Printre interpreţi, tinerii sunt extrem de dăruiţi muzicii contemporane, deci avem toate motivele să ne gândim cu optimism la viitor. ( Cornel Ţăranu, compozitor, director fondator al festivalului Cluj Modern)
11 lucrări compuse special pentru a fi prezentate în primă audiţie absolută la festival mobilizează forţele interpretative importante ale Clujului, un centru componistic şi muzical de talie europeană.
Şcoala de compoziţie şi cea interpretativă clujeană sunt bine cunoscute, dar trebuie să înţelegem interferenţele dintre aceste şcoli: compozitorii îi inspiră pe interpreţi, interpreţii îi inspiră pe compozitori pentru că oamenii nu ar scrie muzică bună dacă nu ar avea certitudinea că există oameni de mare valoare care o cântă. ( Adriana Bera, prorectorul Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj)
Diversitatea stilurilor componistice pe care le puteţi asculta în festivalul Cluj Modern 2015 răspunde gusturilor tinerilor şi curiozităţii lor. Concertele au toate câte un generic: Cluj – à la carte (sâmbătă 18 aprilie), Vox cum cordes (duminica 19 aprilie), Jazz is Modern (marţi 21 aprilie), Axis Mundi via Paris (miercuri 23 aprilie) sunt câteva dintre concertele onorate de cei mai importanţi compozitori şi interpreţi de muzică nouă din România dar şi de invitaţi din străinătate. Atrage atenţia luni 20 aprilie, concertul Young is Modern, interpretat de ansamblul AdHOC, dirijat de Matei Pop.
Câteodată unele intenţii componistice sunt irealizabile şi e bine să fie de faţă compozitorul şi să îşi dea seama ce a greşit. E o şansă dacă compozitorul poate fi prezent la repetiţii, comunicarea e imediată şi îşi poate da seama în ce măsură intenţiile sale au fost realizate. (Matei Pop, dirijor)
De la muzică contemporană până la jazz, oferta festivalului trece şi prin spectacolul de poezii-cântece cu Cinci tablouri cu umbre(le) din programul concertului Cluj – à la carte (sâmbătă 18 aprilie).
Ne potrivim cu sloganul acestei ediţii pentru că toţi interpreţii spectacolului sunt tineri absolvenţi ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima, actualmente solişti la cele două opere clujene. (Ina Hudea, regizor)
Site-ul ww.clujmodern.ro conţine programul complet al festivalului, un porgram divers, în care fiecare meloman poate găsi ceva pe gustul său. Young is Modren e echivalent în săptămâna 18-24 aprilie cu Clujul e muzical, mai ales că festivalul Cluj Modern e o manifestare asociată Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015.
http://www.clujmodern.ro/
În seara aceasta în emisiunea Sens Unic dialogul serii îi are invitaţi pe compozitorul Cornel Ţăranu, director fondator al festivalului Cluj Modern, şi pe compozitorul Adrian Pop, directorul artistic al festivalului.
Oana Cristea Grigorescu