Suferința mută a fotografiei
Oamenii sunt Sarea Pământului. Acesta este mesajul în jurul căruia se construieşte un documentar emoţionant. Protagonistul lui ne deschide ochii către o realitate pe care cel mai adesea nu vrem să o vedem.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 aprilie 2015, 21:09
S-a născut în Brazilia în anul 1944, unde şi-a făcut studiile, apoi s-a mutat la Paris.
Doctor în economie, Sebastiao Salgado s-a apucat de fotografie abia dupã vârsta de 30 de ani, dar mai apoi fotografia a devenit o obsesie. Proiectele lui, întinse pe lungi perioade de timp, dezvăluie cu sensibilitate latura umanã a unei poveşti globale care, de cele mai multe ori, implică suferinţă şi distrugere.
Meseria lui, cea de economist, l-a purtat în repetate rânduri în Africa, unde a fost contaminat de microbul fotografiei. Primele lui imagini redau o natură perfectă: peisaje impunătoare a căror frumuseţe îţi taie respiraţia. Însă apariţia elementului uman în cadru întotdeauna emoţionează. Iar emoţia este una în crescendo. Cu fiecare nou cadru, Sebastiao Salgado s-a transformat într-unul dintre cei mai valoroşi fotoreporteri şi autor de fotodocumentar social din lume.
De-a lungul timpului, proiectele sale l-au purtat în peste 100 de ţări. Iar acolo, realitatea nefiltrată din faţa obiectivului aparatului de fotografiat i s-a arătat sub o faţă cât se poate de dură: violenţă, boală, moarte.
Ceea ce a văzut, mai cu seamă în Rwanda, i-a impregnat fiecare celulă a corpului, i-a produs suferinţă şi l-a îmbolnăvit. Iar în cele din urmă l-a făcut să renunţe la fotografie.
Însă povestea lui Sebastiao Salgado nu s-a oprit aici. Din contră, viaţa lui a luat o altă turnură. S-a reîntors în Brazilia şi s-a vindecat. Leacul a venit tot de la natură, căci a încercat să readucă natura la viaţă. Acolo unde în copilăria lui domina pădurea, acum omul a distrus tot. Aşa că la întoarcerea în Brazilia a găsit un peisaj natal dezolant pe care s-a ambiţionat să îl reînvie. Altfel spus, a replantat pădurea. În anul 1990 a pus bazele proiectului numit Instituto Terra. Misiunea de credinţă a fotografului a devenit salvarea naturii, căci, crede fotograful pasionat de viaţa din spatele imaginii, numai natura poate menţine viaţa pe pământ. Astfel, omul poate redeveni centrul universului. Vindecând natura, Sebastiao Salgado s-a vindecat pe el însuşi şi s-a reîntors la fotografie.
Anca Mureșan Bota
Documentarul „Sarea pământului”, realizat de Wim Wenders, rulează duminică, de la ora 15, la cinema Victoria din Cluj.