„Moșocoarne” și alte bunătăți la USAMV
La primul stand, cel al fetelor din comuna Cristurel, din județul Cluj am întâlnit o vizitatoare:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 20 aprilie 2015, 17:27 / actualizat: 21 aprilie 2015, 18:55
Abia am intrat pe ușă și m-am oprit la aceste domnișoare foarte frumoase și amabile. Pe mine ca psiholog mă interesează anumite produse, pentru că într-o anumită măsură ele ne afectează starea mentală. Am mai fost și anul trecut, este foarte bine organizat evenimentul și consider că e binevenit.
Muzică populară din toate regiunile Ardealului, mirosurile îmbietoare, de la fel și fel de bucate alese și voia bună au contribuit și ele la buna organizare a „Paradei produselor tradiționale”. În timp ce mâncam câteva sărmăluțe cu răzălăi din Gâlgău, județul Sălaj, mi s-a explicat secretul acestei rețete, pe care vi-l împărtășesc și vouă:
Răzălăii i-am pregătit ca și coca pentru fidea și i-am pus în loc de orez, pentru că mai demult oamenii erau mai săraci, nu aveau atâtea posibilități și mâncau doar la sărbători, la nunți sau la botezuri mai bogat.
Nu am avut cum să nu observ un costum național deosebit al unei domnișoare:
Reporter: Ai un costum foarte frumos. Este al tău sau l-ai împrumutat?
Este al mamei mele, care face parte din ansamblul folcloric al satului Săsar din Maramureș.
Reporter: Din ce este compus?
Dintr-o cămașă cu volane, o poală, două zadii cu roșu și negru, o năframă înflorită și un pieptar cu ciucuri de lână.L-am întâlnit și pe Avram Fițiu, conf. univ. dr. din cadrul USAMV Cluj:
Am mâncat o pască din Breaza, județul Bistrița-Năsăud. La mine în Sălaj îi spune „moșocoarnă”, desigur primește diferite denumiri în funcție de zonă.
Reporter: Aveați și un sos cu ciuperci lângă..
Da, este asociat în zona respectivă din Bistrița cu un sos de heribi.
Reporter: Bănuiesc că a fost delicios.
Da, sunt în faza în care papilele gustative își fac meseria de a scoate în evidență ultimele reacții extrasenzoriale, ca să pot să îmi dau seama apoi dacă a fost un produs bun.
Reporter: Cum se va derula ziua de astăzi?
Suntem într-o zi, în care anul IV de la Ingineria Mediului își prezintă munca lor practică de un semestru și anume a identifica un produs tradițional autentic românesc din teritoriu, de a-i construi o poveste. Această poveste este apoi prezentată aici, în sală, după un caiet de sarcini.Am gustat o bucată de blincichi, din Republica Moldova, adică un desert gustos servit cu smântână. Tinerele de la standul vecin, m-au convins să gust și de la ele palanețe pe vatră și plăcinte cu brânză făcute pe lespede.
Într-un colț, la unul dintre standuri am văzut o bunică plină de emoții:
Am venit cu nepoata, că este studentă aici, anul ăsta termină. Mi-am zis să vin cu ea, că are și ea emoții..
Reporter: Cu ce bucate a venit?
Cu balmoș de capră, că ținem niște capre.
Reporter: Spuneți-mi sincer, ați ajutat-o?
Da’ cum nu, am ajutat-o, că singură nu putea.
40 de studenţi din anul IV de la Secţia Ingineria şi Protecţia Mediului din cadrul USAMV Cluj, au prezentat astăzi în straie populare diferite produse tradiţionale. În Amfiteatrul Verde al Institutului de Ştiinţele Vieţii tinerii au oferit mămăliguţă, plăcinte, care mai de care mai deosebite, cu diferite umpluri, deserturi ecologice din toate zonele Transilvaniei și din Republica Moldova. Studenții își prezintă astăzi munca de un semestru în faţa profesorilor, în cadrul evenimentului “Parada produselor tradiţionale” devenită deja o tradiţie la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Casandra Maxim
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI