Ascultă Radio România Cluj Live

Pericolul pe care îl reprezintă apariţia căpuşelor

Numărul sătmărenilor care se prezintă la Urgenţă, după ce au fost înţepaţi de căpuşe, creşte de la o zi la alta.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Constantin Demian, afirmă că în doar trei zile, la UPU s-au prezentat 24 de persoane, majoritatea cu domiciliul în oraş:
18 pacienţi în 3 zile am avut înţepaţi de căpuşă, noi, la Unitatea de Primire Urgenţă plus la secţia de Boli Infecto-Contagioase, acolo s-au mai prezentat 6 pacienţi, inclusiv copii, majoritatea orăşeni.
Pentru extragerea căpuşelor este necesară intervenţia medicilor, altfel de metode fiind periculoase şi neindicate. Anul trecut, în perioada verii, la fiecare sfârşit de săptămână s-au prezentat la UPU Satu Mare pentru extragerea căpuşelor până la 40 de persoane.
Despre pericolul pe care îl reprezintă apariţia căpuşelor vorbim luni, 20 aprilie,  la Subiectul Zilei.

Pericolul pe care îl reprezintă apariţia căpuşelor

Articol editat de Camelia Velțan, 20 aprilie 2015, 07:00 / actualizat: 20 aprilie 2015, 16:49

 

Redacţia

………………….

Fie că merg în parcuri, pe digul Someşului sau în zonele de agrement din judeţ sau din apropierea oraşului, imediat după ce temperatura exterioară începe să crească, sătmărenii ies la iarbă verde.

Pentru că mulţi ignoră semnale din anii anteriori, un sfârşit de săptămână plăcut se încheie din păcate la Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde se prezintă pentru extragerea căpuşelor.

De la un la altul, situaţia este tot mai alarmantă, iar numărul persoanelor înţepate de căpuşe este tot mai mare. Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, spune că în numai trei zile au fost înregistrate 24 de cazuri

La Unitatea de Primire a Urgenţelor am avut 18 pacienţi, iar şase s-au prezentat la Secţia de Boli Infecţioase, inclusiv copii. Majoritatea au fost orăşeni (Constantin Demian, purtător de cuvânt SJ Satu Mare).

Întrebaţi ce fac dacă sunt înţepaţi de căpuşe, cei mai mulţi dintre sătmăreni susţin că ştiu regulile

În copilărie am fost înţepată adeseori de căpuşe, dar atunci parcă nu erau atât de periculoase (Alina).

Dacă m-ar înţepa o căpuşă aş veni la medic, fără discuţie (o pensionară).

Sigur că aş merge la medic, pentru că acasă nu poţi să le scoţi, sunt periculoase ( Călin).

Deşi mulţi păţiţi recurg la metode empirice pentru extragerea căpuşelor, recomandările medicilor sunt ferme, afirmă purtătorul de cuvânt Constantin Demian

Cei înţepaţi de căpuşe nu trebuie să încerce singuri extragerea acestora. Ei trebuie să vină la UPU, unde se procedează la extragerea căpuşei, dezinfectarea locului şi administrarea unei doze unice de antibiotic.

Ulterior, daca există simprome justificate, se fac investigaţii pentru a se stabili dacă există suspiciuni de borelioză (Constantin Demian, purtător de cuvânt SJ Satu Mare).

Pentru stârpirea căpuşelor, Primăria municipiului Satu Mare va organiza o acţiune de la mijlocul acestei luni. Prevăzută iniţial pentru începutul lunii, acţiunea de stârpire a căpuşelor a fost amânată din cauza vremii nefavorabile.

 

Stela Tudor

………………………………………………………………………………………………………………………….

Bistriţa-Năsăud

În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt foarte puţine cazuri de îmbolnăvire cu boala Lyme în urma muşcăturilor de căpuşă, reiese din evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică, conform cărora în 2014 au fost doar 2 cazuri de astfel de îmbolnăviri. Dr. Doina Petri, directorul adjunct al instituţiei spune că nici transhumanţa turmelor de oi nu reprezintă un pericol din acest punct de vedere, pentru că bacteria care genereaza îmbolnăvirea cu boala Lyme nu rezistă condiţiilor pe care le presupune deplasarea dintr-o zonă în alta.

“Atunci când ştii că ai o zonă cu meningită, faţă de aceste căpuşe se iau măsurile necesare şi  se tratează nu numai căpuşele; acolo sunt stropiri şi pentru iarbă, şi pentru animale, astfel încât vectorul nu mai devine purtătorul germenului respectiv şi nu se mai poate răspândi. În privinţa transhumanţei, există mijloace foarte moderne de a interveni asupra acestor lucruri. Nimeni nu pleacă cu oile în transhumanţă înainte de a face anumite tratamente, nu numai împotriva căpuşelor. Şi chiar dacă acestea mai rămân pe animal, ele nu mai devin purtătoare a bolii Lyme, pentru că acest germen nu rezistă foarte mult în mediu, ca să poată fi mutat dintr-o zonă în alta”. (Doina Petri, director adjunct Direcţia de Sănătate Publică, Bistriţa Năsăud)

 

Florin Săsărman

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..Sălaj

În Sălaj nu au fost semnalate în această perioadă cazuri de persoane muşcate de căpuşe, dar medicii specialişti avertizează că muşcătura de căpuşă este extrem de periculoasă.

Peste 100 de sălăjeni au ajuns anul trecut la medici după ce au fost muşcaţi de căpuşe.Cele mai frecvente cazuri sunt semnalate în mediul rural dar şi pe păşunile din apropierea municipiului Zalău.

Persoanele muşcate de căpuşe sunt rugate să nu îndepărteze singure insectele ci să apeleze la medicul de familie.

 

Adrian Lungu

…………………………………………………

SIBIU

Problema căpuşelor persistă şi anul acesta în Judeţul Sibiu. Medicii recomandă o atenţie sporită atunci când ieşim la iarbă verde.

Sezonul căpuşelor a început, cu toate că din punct de vedere meteorologic, temperaturile nu au ajuns la valorile normale pentru această perioadă iar natura nu este nici ea înverzită ca în alţi ani. Trei persoane au fost deja internate cu muşcături de căpuşe şi sunt testate pentru boala Lyme. Medicii recomandă o atenţie sporită la modul în care ne îmbrăcăm dacă decidem să ieşim la iarbă verde şi verificări amănunţite atunci când ne întoarcem de la plimbarea în natură.

Purtaţi haine lungi, închise, care să acopere cât mai bine pielea atunci când mergeţi la iarbă verde. Băgaţi-vă cămaşa în pantaloni, pantalonii în şosete şi acoperiţi-vă capul cu pălării. Se recomandă purtarea de haine în culori deschise pentru a putea vedea mai uşor căpuşele de pe haine. Încălţămintea trebuie să acopere cât mai bine piciorul. Dacă mergeţi prin pădure mergeţi doar pe cărări. Când reveniţi acasă, verificaţi cu atenţie hainele şi corpul pe toate părţile. (Simona Berariu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu)

Oamenii spun că au auzit de cazuri de muşcături de căpuşă însă nu îşi iau prea multe precauţii.

Copilul oricum merge la joacă. Dacă nu merge în parc, atunci unde aş putea să îl las să se joace? Suntem atenţi, îi dau haine mai groase şi sper să nu fie o astfel de problemă. Am avut cunoştinţe care au ajuns la spital după ce au fost la grătar şi sincer m-am cam speriat puţin.

Nu am nicio problemă. Nu mi-e frică de căpuşe. Cunosc persoane care au ajuns în spital dar nu mă feresc. Dacă va fi să se întâmple ceva o să merg şi eu la spital la tratament.

În luna aprilie a anului 2014, 160 de sibieni au ajuns la spital cu muşcături de căpuşe, dintre care 7 cazuri au fost confirmate cu boala Lyme.

Cristian Florea

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania