Târgul de carte „Gaudeamus” ajunge la Cluj [VIDEO]
Sărbătoarea cărţii începe miercuri, 22 aprilie, la Cluj!
Articol editat de Andreea Leonid, 21 aprilie 2015, 07:10 / actualizat: 22 aprilie 2015, 11:43
De la ora 12:00 puteţi urmări video live, deschiderea oficială a Târgului de Carte Gaudeamus Cluj Napoca 2015.
Târgul GAUDEAMUS, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Cluj, se va desfăşura până în 26 aprilie în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii. Acesta va găzdui 89 de expozanţi, dar şi 77 de evenimente programate să aibă loc pe parcursul celor cinci zile.
Evenimentul, ajuns la a 16-a ediţie, este unul dintre reperele majore ale agendei culturale clujene de peste 15 ani. În mod excepţional în acest an, Târgul GAUDEAMUS a fost inclus proiectul „Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015”. Astfel, Clujul va deveni pentru cinci zile şi o capitală a cărţii.
Oferta ediţiei cuprinde cele mai recente apariţii editoriale din ţară şi de peste hotare, bestseller-urile momentului şi titlurile în vogă în ultima perioadă, serii de autor, pachete promoţionale şi reduceri acordate de expozanţi.
Publicul va avea la dispoziţie concursul Miss Lectura şi Tombola GAUDEAMUS cu premii atractive, dedicată cumpărătorilor de carte. De asemenea, prin campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă” vizitatorii sunt încurajaţi să cedeze volumele care le prisosesc celor care au din ce în ce mai greu acces la ele.
Deschiderea oficială are loc miercuri la ora 12.00.
Preşedintele de onoare al actualei ediţii a Târgului GAUDEAMUS este scriitorul Adrian Popescu.
Directorul onorific Vladimir Epstein spune ca Târgul GAUDEAMUS se potriveşte „mănuşă” cu Clujul, şi leagă de capitala Transilvaniei ideea Caravanei Gaudeamus, pornită la drum cu cărţile prin ţară în urmă cu 15 ani.
„Am avut câteva idei inspirate în cariera mea profesională, şi această idee de Carvană GAUDEAMUS s-a născut odată cu Clujul”, spune Vladimir Epstein.
„De aici am plecat, am făcut o primă ediţie la Cluj şi am zis: nu se poate, un oraş ca şi Clujul să fie lipsit de un târg de carte. Una sau două încercări fuseseră prin anii 94-95, dar din păcate au sucombat… Şi-atunci am venit cu acest târg, iar apoi ideea de carvană s-a născut în felul acesta. Şi au urmat Craiova, Târgu-Mureş, Sibiu, Timişoara, Constanţa, litoral şi aşa mai departe. Dar ideea de carvană, de a plimba târgul, este relativ singulară – poate unică.”(Vladimir Epstein, director onorific)
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 25 aprilie, la ora 11:00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe invitaţii de nota 10 ai Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca, elevi din municipiu premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Fazakas Borbála şi Szőcs Orsolya – Liceul Teoretic Báthory István, Garfield Adrienne – Liceul Teoretic János Zsigmond, Velea Alexandru – Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca. Premiile vor fi oferite de Radio România, Automobile Dacia şi Restaurant Shanghai. Faza locală a Concursului Naţional de Lectură Mircea Nedelciu, organizată de Radio Cluj, va avea loc vineri, 24 aprilie, ora 16:00.
Târgul poate fi vizitat de miercuri până sâmbătă între orele 10.00-20.00, duminică între orele 10.00-15.00. Intrarea e liberă.
În cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Târgului de carte GAUDEAMUS de la Cluj, editura Școala Ardeleană va lansa următoarele titluri:
22 aprilie, ora 13:00-13:30
Mircea Popa, Ferestrele Clujului. Exerciții de memorie culturală, ediția a II-a, Colecția Clujul din cuvinte; Mircea Popa, De la Nord spre Sud. Prezintă: Irina Petraș, Ion Cristofor.
25 aprilie, ora 12:00-13:00
Vasile Sebastian Dâncu, Triburile. O patologie a politicii româneşti, de la Revoluţie la Generaţia Facebook. Prezintă: Ioan-Aurel Pop, George Cristian Maior, Ioan Bolovan, Aurel Codoban, Ion Mureșan.
25 aprilie, ora 13:00-13:30
Ioan Bolovan, Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania. Familie, moralitate şi raporturi de gen. Prezintă: Vasile Sebastian Dâncu, Ioan-Aurel Pop, Alexandru-Bogdan Bud.
25 aprilie, ora 13:30-14:30
Rareş Bogdan, Nebun după Cluj. O pledoarie sinceră pentru Transilvania mea. Prezintă: Ion Cristoiu, Andrei Marga.
25 aprilie, ora 14:30-15:00
Ionuţ Ţene, Contra curentului. Radiografii istoriografice post-moderne. Prezintă: Ioan-Aurel Pop,
Vasile Lechințan, Ion Novăcescu.
25 aprilie, ora 17:00-18:00
Victor Miron, Lasă-mă să te las. Cum m-am lăsat de fumat. Prezintă: Hedi Hoka, Vasile George Dâncu.
Despre Targul de Carte „Gaudeamus” vorbim astăzi la Subiectul Zilei!
Redacţia
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Sălaj
Profesorul de biologie Gadiel Zaharia este un împătimit al motoarelor Harley Davidson, este directorul Şcolii Marcus Aurelius din comuna Creaca şi sălăjeanul care a deschis un PUB-Bibliotecă în oraşul Jibou.
Alături de motoarele expuse în PUB, dar şi de atmosfera specifică unui local irlandez, cei care intră în acest PUB sunt invitaţi să savureze inclusiv cărţi, volume prezentate la etaj astfel încât cafeaua de dimineaţă să meargă perfect cu răsfotiul unei cărţi. Tânărul profesor crede ca nicio tabletă din lume nu se compară cu răsfotiul unei cărţi, cu mirsoul hârtiei învechite, dar şi o o cafea neagră cu ciocolată şi mentă într-o dimineaţa răcoroasă de primăvară.
Adrian Lungu
…………………………………………………………………
SIBIU
Lectura este încă o activitate plăcută atât pentru tineri cât şi pentru adulţi.
Elevii se adună în grupuri mari la bibliotecă, fie că este vorba de biblioteca şcolii sau de cea judeţeană. Indiferent dacă este vorba despre o carte de specialitate sau lectura de plăcere, tinerii şi profesorii deopotrivă apelează la bibliotecă pentru informaţiile de care au nevoie.
Vorbim de mai multe segmente în ceea ce priveşte lectura. Este odată lectura de plăcere. În fiecare an facem liste pe care copiii scriu ce cărţi vor să citească. Încercăm să cumpărăm cărţi din bibliografia obligatorie, ce se cere la clasă, dar şi ce îi interesează pe ei. Este un mijloc de motivare pentru că ei le aleg. Lectura de informare este la fel de importantă. Oricum, copiii citesc. Informaţiile vin din toate părţile, copii, profesori şi automat vin în prim plan cărţile.
Oamenii sunt sinceri şi spun că nu întotdeauna citesc de plăcere, de multe ori fiind nevoiţi. Aici vorbim bineînţeles de tânăra generaţie. Cu toate acestea, mai există şi persoane care citesc pentru că îşi doresc să facă acest lucru.
Mai citesc. Ultima dată am citit aseară o carte care se numeşte Odiseea Căpitanului Blood. Citesc 2-3 cărţi pe lună pentru că trebuie la şcoală.
De citit mai citesc dar mai rar, acum de când cu televizorul. Ultima dată am citit o carte de rugăciuni să fiu sinceră, săptămâna trecută. Intenţionez să citesc în continuare, mai ales când este urât afară şi nu pot să ies la plimbare, mai stau şi citesc.
Specialiştii recomandă o lectură cât mai variată care să contribuie nu doar la dezvoltarea imaginaţiei tinerilor, ci şi a vocabularului, a concentrării şi disciplinei.
Cristian Florea