Ziua Pământului 2015
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat în 2009, data de 22 aprilie ziua oficială pentru celebrarea Planetei Pământ. Această zi marchează data în care a luat naştere mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 22 aprilie 2015, 12:06
Câteva decenii înainte, senatorul american, Gaylord Nelson, un ecologist convins a fondat Ziua Pământului în 1970 pentru a trage un semnal de alarmă clasei politice, dar şi tinerilor cu privire la indiferenţa şi dezinteresul manifestat vizavi de mediul înconjurător.
Perioada în care a apărut iniţiativa în SUA este încărcată de evenimente, printre care înăbuşirea prin folosirea armelor de foc a studenţilor revoltaţi împotriva conflictului din Cambodgia. Un alt eveniment tragic este accidentul nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken. Guvernul de la Washington rămânea indiferent faţă de aceste dezastre ecologice.
Poluarea în creştere cu gaze şi fum era considerată un „semn al prosperităţii”. Din ce în ce mai mult se vorbea despre protejarea mediului înconjurător.
În primul an de celebrare în jur de 20 de milioane de americani, majoritatea tineri, au marcat această zi. 20 de ani mai târziu, locuitorii din 141 ţări, aproximativ 200 milioane au militat pentru un viitor mai bun şi mai curat.
În 2015, Ziua Internațională a Pământului are ca slogan „Este rândul nostru să conducem”, accentul fiind pus pe contribuția umanității în domeniul protecției mediului.
Casandra Maxim
…………………………………………………………………………………………………………………………….
În acest an, manifestările organizate de Ziua Pământului, sărbătorită în 22 aprilie, se desfăşoară sub deviza ”It’s our turn to lead” – ”Este rândul nostru să conducem”.
În acest context, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Satu Mare, va organiza începând de miercuri, 22 aprilie, o serie de evenimente. De la ora 10:00, în comuna Berveni are loc un concurs ecologic cu participarea elevilor de la şcolile gimnazoale din şase localităţi şi municipiul Carei, urmat de o vizită în teren pentru identificarea posibilităţilor de reabilitare a mlaştinii Ecedea.
În 24 aprilie, la Complexul de Educaţie Ecologică din Satu Mare va avea loc vernisajul unei expoziţii de pictură pe teme de mediu, organizat de cercul de pictură al Palatului Copiilor, în colaborare cu Liceul Batthyany Lajos din Budapesta. Tot la Complexul de Educaţie Ecologică din Satu Mare, în 29 aprilie va avea loc seminarul cu tema Reabilitarea liniilor de cale ferată pentru transport mărfuri, în scopul promovării acestui tip de transport și reducererea transportului de mărfuri pe șosele, dăunător pentru mediul înconjurător.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.