Cărţi şi flori de Ziua Mondială a Cărţii
23 aprilie este Ziua Bibliotecarului din România şi Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, instituită de UNESCO în 1995.
Articol editat de Carmen Sas, 23 aprilie 2015, 11:54 / actualizat: 23 aprilie 2015, 16:33
Ideea acestei alegeri este legată de o tradiţie catalană: în ziua Sfântului Gheorghe, patronul spiritual al provinciei spaniole Catalonia, bărbaţilor cu adevărat preţuiţi li se dăruiau cărţi şi un trandafir roşu.
Redacţia
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
BISTRIŢA
Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa i-a invitat pe cei mai fideli cititori de carte ai săi din rândul elevilor şi studenţilor să devină ei înşişi bibliotecari pentru o zi. Astfel, începând cu ora 12.00 vizitatorii Bibliotecii Judeţene vor întâlni figuri noi în sălile de împrumut sau de lectură, care le vor sta la dispoziţie.
Anul acesta am hotărât ca o serie de cititori fideli din rândul elevilor şi studenţilor să fie în acelaşi timp şi bibliotecari. Asistaţi de bibliotecarii nostri, ei vor da cărţi cititorilor, vor face tichete pentru bibliotecă, vor aranja cărţile, vor face tot ceea ce face un bibliotecar zilnic. Sunt câţiva cititori care sunt foarte familiarizaţi cu biblioteca, astfel că nu vor avea surprize. (Marcel Săsărman, dir.adj)
Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” din Bistriţa are, în medie, circa 400 de vizitatori pe zi, în marea lor majoritate tineri, care împrumută sau lecturează cărţi, sau apelează la tehnica IT a instituţiei, pusă la dispoziţia cititorilor. “Ziua bibliotecarului” va fi marcată şi în filialele din Bistriţa şi din judeţ ale bibliotecii.
Florin Săsărman
………………………………………………………………………………………………………………
CLUJ NAPOCA
Cine are o carte are parte joi, 23 aprilie, de intrare gratuită la Grădina Botanică din Cluj Napoca.
Prin această iniţiativă este marcată Ziua Internaţională a Cărţii, oamenii fiind invitaţi să citească în aer liber.
Organizatorul campaniei „Cu cărţile pe faţă”, Victor Miron, spune că este pentru al doilea an consecutiv când se organizează acest eveniment.
„Astăzi este Ziua Internaţională a Cărţii şi sărbătorim acest eveniment prin oferirea unei intrări gratuite la Grădina Botanică. Condiţia e ca oamenii să aibă la ei o carte. Ideea e să vină, să citească în natură, să se simtă bine, să se bucure de vremea frumoasă. Le-am propus, Grădinii Botanice şi Universităţii Babeş Bolyai, să accepte această gratuitate şi au acceptat-o şi anul trecut şi anul acesta din nou. Anul trecut au fost aproximativ 1300 de oameni care au intrat „ca la carte” în Grădina Botanică şi sperăm că anul acesta să fie chiar mai mulţi.” (Victor Miron)
Doritorii mai pot profita de campania „Cu cărţile pe faţă” până diseară, la ora 19, când se încheie programul de vizită al Grădinii Botanice Alexandru Borza din Cluj Napoca.
Mihai Miclăuş
……………………………………………………………………………………………………………………………………….
SATU MARE
Îmbrăţişează o carte este denumirea acţiunii pe care Direcţia de Cultură şi Biblioteca Municipală a organizat-o joi, 23 aprilie, în Carei, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii.
Între orele 14:00 -16:00, careienii care au trecut prin centrul oraşului şi au îmbrăţişat una din cele două cărţi animate, au fost răsplătiţi. Acţiunea a avut drept scop conştientizarea careienilor în privinţa importanţei lecturii pentru dezvoltarea personală, afirmă directorul Bogdan Georgescu.
„Am ieşit în centrul oraşului cu două cărţi animate, inscripţionate cu sloganul Îmbrăţişează o carte şi cu numeroase citate. Toţi cei care îi vor îmbrăţişa pe cei doi colegi ai noştri costumaţi în cărţi, vor primi câte un semn de carte cu adresa Bibliotecii Municipale, să nu uite să treacă din când în când pe acolo.” (Bogdan Georgescu, Direcţia de Cultură Carei).
Tot joi, începând cu ora 10:00, la sediul Bibliotecii Municipale au avut loc o prezentare cu tema „Istoria tiparului şi a cărţii”, susţinută în limbile română şi respectiv maghiară, un joc de rol sub genericul „Vreau să fiu o zi bibliotecar” , deschiderea expoziției permanente ”Scriitori reprezentativi ai Uniunii Europene” şi un atelier de origami având ca temă cartea.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.