CNAS cere scăderea preţului la medicamente
Preşedintele instituţiei, Vasile Ciurchea, a declarat joi, 23 aprilie, că astfel pacienţii vor avea mai usor acces la medicamente:
Articol editat de Andreea Leonid, 23 aprilie 2015, 17:38 / actualizat: 24 aprilie 2015, 10:33
„Dacă scad preţurile, beneficiază şi pacientul. Casa decontează la preţul de raft, deci contribuţia pacientului va fi mai mică. Vizavi de exportul paralel, este o activitate comercială, pe care nu o poţi interzice în totalitate, poţi s-o limitezi pentru o perioadă de timp, pentru nişte medicamente. Dar noi, autorităţile, ne-am luat măsuri în aşa fel încât să fie asigurată piaţa cu medicamente de care pacienţii au nevoie. Producătorul trebuie să ne spună ce cantitate a adus în România, îl întrebăm pe distribuitor unde s-a dus marfa şi trebuie să existe în permanenţă un minim de trei luni de zile asigurat vizavi de consumul unui medicament.”
În schimb, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente reclamă că scăderea preţurilor în acest sector ar putea conduce la dispariţia unor molecule. Directorul executiv al forului, Dan Zaharescu a precizat joi, 23 aprilie, că 20 la sută din piaţa de profil din România, cu câştiguri de până la 600 de milioane de euro, îl reprezintă comerţul paralel. În opinia sa, preţul cel mai mic nu poate garanta accesul la produs, întrucât agenţii economici în căutare de profit preferă să vândă pe bani mai mulţi, în alte ţări.
Şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a solicitat recent Ministerului Sănătăţii măsuri urgente pentru stoparea exportului paralel al medicamentelor, din cauza căruia foarte mulţi bolnavi din ţara noastră nu au acces la tratamente.
Situaţia este generată printre altele de faptul că România practică cel mai mic preţ din Europa, afirmă reprezentanţii COPAC.
Andrei Huţanu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI