Fondatorul Jazz Appreciation Month, invitat de onoare la Cluj
Apreciat pentru contribuția adusă jazzului de-a lungul carierei sale academice, John Edward Hasse este istoric, curator, autor, conferențiar și lider în domeniul său. În ultimii 30 de ani a condus secția de Muzică Americană de la Smithsonian Institution’s National Museum of American History din capitala Statelor Unite, a fost curatorul câtorva expoziții despre giganții jazzului, a fondat Orchestra Smithsonian Jazz Masterworks și este președinte al Departamentului Muzical al Smithsonian Institution din Washington DC.
Articol editat de , 23 aprilie 2015, 06:00 / actualizat: 23 aprilie 2015, 21:36
John Edward Hasse este inițiatorul evenimentului global Luna Aprecierii jazzului (Jazz Appreciation Month), celebrat în peste 40 de țări. Este autorul volumului Beyond Category: The Life and Genius of Duke Ellington și editorul albumul antologic Jazz – the First Century (dedicat împlinirii unui secol de la nașterea acestui gen muzical). A fost, de asemenea, co-autor și co-producător al antologiei Discover Jazz și Jazz: Smithsonian Anthology.
În palmaresul său se află un titlu de Doctor Honoris Causa al Walsh University, două nominalizări la premiile Grammy și două premii ASCAP Deems Taylor pentru critică muzicală și excelență în domeniul muzical. J. E. Hasse a activat în calitate de colaborator onorific al unor cunoscute publicații, precum The Wall Street Journal, Washington Post, Down Beat. Prelegerile sale despre artă, muzică și leadership fac înconjurul lumii, fiind invitat de onoare la importante instituții și manifesări muzicale de pe mapamond.
Joi, 23 aprilie, de la ora 18.00, în Sala Europa a Casei de Cultură a Studenților, John Edward Hasse va susține prelegerea „Ambasador al jazzului american în lume”, ca invitat al unei ediții speciale a Cursului de Estetică Jazzului moderat de Virgil Mihaiu, conf. univ. la Academia de Muzică G. Dima & Ambasador al International Jazz Day Romania. Va fi o excelentă ocazie pentru publicul clujean de a cunoaște direcțiile actuale ale „expresiei sonore a contemporaneității” în compania celor doi apreciați jazzologi. Intrarea va fi liberă.
Inițiatorul Zilei Internaționale a Jazzului, John Edward Hasse, primește titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca.
Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa va avea loc vineri, 24 aprilie, de la ora 12, în Sala Sudio a Academiei de Muzica G. Dima / str. I. C. Bratianu nr. 25 Cluj-Napoca. Titlul îi va fi conferit domnului Hasse ca urmare a propunerii formulate de prof. Virgil Mihaiu și Transylvania Cultural Community, organizatorul Zilei Internaționale a Jazzului în România, în colaborare cu Ambasada Statelor Unite în România. Este pentru prima dată când o instituție de învățământ superior din România conferă un titlu DHC unui jazzolog.
Academia de Muzică „Gheorghe Dima” a mai acordat, în trecut, titlul de Doctor Honoris Causa unor personalităţi de vază ale culturii muzicale universale, printre care se numără compozitorii Iannis Xenakis, Ştefan Niculescu, Krzysztof Penderecki, Aurel Stroe, Gyorgy Ligeti, cântăreţii Angela Gheorghiu, Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Virginia Zeani, Victoria Cortez, instrumentistii Yehudi Menuhin, Robert Levin, Dumitru Fărcaş, Sherban Lupu, dirijorii Erich Bergel, Emil Simon, Petru Sbârcea, Cristian Mandeal, Laurence Foster.
Cluj-Napoca este onorata gazdă a Zilei Internaționale a Jazzului în România, celebrare realizată sub patronaj UNESCO, alături de peste alte 200 de organizații și orașe de pe tot mapamondul. Jazz Day marchează astfel aniversarea a 70 de ani UNESCO, perioadă în care aceasta instituție a promovat evoluția în educație, cultură, știință și comunicare.
Concertul de Gală din 30 aprilie aduce în fața publicului clujean 40 de muzicieni, într-un spectacol unic. Ultimele bilete și informații pe www.jazzday.ro.
În noiembrie 2011, cu ocazia Conferinței Generale UNESCO, comunitatea internațională a proclamat 30 aprilie ca “Ziua Internațională a Jazzului”. Acestă zi are rolul de a reuni comunități, școli, artiști, istorici, universitari și pasionați de jazz din toată lumea, pentru a sărbători și pentru a se cultiva cu privire la arta jazzului, rădăcinile sale, viitorul acestuia și impactul său.
Redacţia
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI