Ascultă Radio România Cluj Live

Gaudeamus Cluj- jurnal de târg

Olimpici de nota 10 la Târgul Gaudeamus

Gaudeamus Cluj- jurnal de târg
Foto: Gaudeamus la Cluj 2015

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 aprilie 2015, 06:00 / actualizat: 25 aprilie 2015, 15:36

Olimpici de nota 10 la Târgul Gaudeamus

La Târgul de Carte Gaudeamus au fost premiaţi sâmbătă, 25 aprilie, elevii olimpici cu rezultate deosebite.

Cornelia Scarlat, coordonator al proiectului Invitaţi de nota 10 – Olimpicii Romaniei:

„Ne-am bucura foarte mult să avem în fiecare an acest moment şi cu siguranţă o să îl avem, pentru că am observat că în ultimii ani creşte numărul olimpicilor. Noi suntem bucuroşi să îi aducem aici, să fie cunoscuţi, să fie întrebaţi…”

„M-am mirat foarte mult şi sunt foarte veselă că sunt aici… Mă numesc Garfield Adrienne şi anul trecut am fost la un Concurs Internaţional de Matematică şi am luat locul 2, şi la Olimpiada Internaţională de Maghiară am luat locul patru, menţiune. Nu ştiu încă ce vreau să urmez mai departe, pentru că îmi place şi literatura, şi matematica…” (Garfield Adrienne, clasa a 8-a, Liceul Janos Zsigmond)

Oana Cristea Grigorescu şi Garfield Adrienne

Oana Cristea Grigorescu şi Garfield Adrienne

 

Târgul de Carte Gaudeamus mai poate fi vizitat în Piaţa Unirii sâmbătă, până la ora 20:00 şi duminică, 26 aprilie, între orele 10:00–15:00.

 

Ioana Bindea

……………….

Ora 12:00 Editura Şcoala Ardeleană–lansare de carte „Triburile. Patologii ale politicii româneşti, de la Revoluţie la Generaţia Facebook”

Printre cărţile candidate la titlul de Cea mai râvnită carte  se numără şi volumul Triburile. Patologii ale politicii româneşti, de la Revoluţie la Generaţia Facebook, de Vasile Sebastian Dâncu, lansată sâmbătă, 25 aprilie, de Editura Şcola Ardeleană.

Triburile cartea lui Vasile Dâncu

Eu cred că ideile trebuie promovate, trebuie să se constituie colegii invizibile de intelectuali în jurul marilor idei, trebuie să constituim solidarităţi; noi ne-am pierdut după 1990 ceea ce aş numi aici instituţiile admiraţiei… la noi, când cineva scrie o carte, nu îl bagă nimeni în seamă, sau, îl critică mai degrabă. Eu m-am bucurat că am o aşa mare echipă de prieteni care au venit pentru ceea ce scriu eu, din solidaritate cu mine. Asta îmi dă curajul şi puterea să scriu, chiar dacă nu  cred că voi schimba lumea într-o singură carte. Cred însă, că eu, alături cu cei care vor veni după mine, de studenţii şi doctoranzii mei, ei vor fi cei care vor schimba lumea, dar voi avea şi eu o mică părticică din această schimbare. (Vasile Sebastian Dâncu)

 

………….

 

Ora 19:45

Seara celei de-a 4-a zile de Târg de Carte se va încheia cu Tombola Gaudeamus, la ora 19:45, care recompensează vizitatorii Târgului cu premii oferite de BRD, Casa Augustin şi Azaria Cosmetics.

……………………………………………………………………………………………………….

Vineri, 24 aprilie, ora 16

Vineri, 24 aprilie la Târgul de carte Gaudeamus, fosta noastră colegă, Ana Huţanu a lansat cartea pentru copii Trei păţanii cu Clipici.

În ultimii 15 ani, autoarea a oferit cititorilor 11 cărţi  dintre care 4 se adresează copiilor. 

Ana Huţanu este bunica pe care şi-ar dori-o orice copil. Ştie să spună poveşti, găteşte nemaipomenit, iubeşte foarte mult copiii şi, ce e cel mai important, nu a uitat să se joace.

Dintr-o joacă a apărut şi cartea Trei păţanii cu Clipici,o carte în care versul şi proza asezonate cu imagini ne prezintă aventurile copilăriei. 

A fost un deliciu să scriu această carte. După ce terminam o povestire mergeam la expert, adică  la nepoata mea de 5 ani, Ana şi i-o citeam. 

Dacă ei îi plăcea, înseamnă că puteam merge mai departe, dacă nu, mai revedeam textul.

Uneori chiar îmi dădea şi idei. De fapt cu gândul la Ana am scris această carte, pentru că motivul acesta de prietenie între un băieţel şi un căţel mi l-a insipirat chiar ea.

Trei păţanii cu Clipici e o carte drăguţă, sper ca cei mici să se distreze citind-o, pentru că cei doi eroi ai cărţii: Vlăduţ de 5 ani şi Clipici de 5 luni sunt haioşi şi exact pe placul copiilor (Ana Huţanu- autoarea cărţii). 

Ana Hutanu, Cornel Udrea la Gaudeamus 2015

Ana Hutanu, Cornel Udrea la Gaudeamus 2015

Momentul lansării volumului Trei păţanii cu Clipici încununat de participarea fostului nostru coleg, Cornel Udrea.

Întâmplările acestei cărţi dezvălui lumea satului, cea unde se întâmplă, tot mai rar, lucruri frumoase şi durabile, care ţin de veşnicia la purtător.

Recomand această carte, m-a impresionat pentru că fiecare trebuie să ştie de unde să îşi tragă seva, mai mult sau mai puţin, amintirile vârstei, în care toate lucrurile şi întâmplările se sfârşesc cu bine. ( Cornel Udrea- scriitor)

Cornel Udrea este probabil cel mai mare scriitor de umor. El este autorul celebrei cărți Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi care, la momentul apariției s-a vândut în zeci de mii de exemplare. Radiofonist renumit, Cornel Udrea a fost, la Radio Cluj, realizator de emisiuni de divertisment.

La Gaudeamus Cluj 2015 l-am întâlnt și pe Horia Bădescu, fost redactor și apoi director al postului Radio Cluj după 1990. Cunoscut poet, el este autorul celebrului poem Toamnă nebun de frumoasă la Cluj (chiar dacă acum e primăvară).

Horia Bădescu Gaudeamus 2015

Horia Bădescu Gaudeamus 2015

Constantin Ivaneș, colegul nostru, celebrul realizator, în perioada comunistă, al emisiunii TOP 10 și-a găsit ultimele apariții editoriale în standul editurii Școala Ardeleană.

Constantin Ivaneș Gaudeamus Cuj 2015

Constantin Ivaneș Gaudeamus Cuj 2015

…legătura la Cluj Teodor Mateescu! Ați auzit de nenumărate ori numele fostului nostru coleg Teodor Mateescu la emisiunea Fotbal minut cu minut. Teodor Mateescu a fost ani de zile corespondentul de Cluj al Radio România.

La Gaudeamus Cluj 2015 el s-a întâlnit cu un alt renumit om de radio, Cornel Pop.

De numele lui Cornel Pop se leagă teatrul radiofonic la Radio Cluj. A întregistrat zeci de spectacole și interviuri cu mari persoanități ale Clujului cultural.

Teodor Mateescu, Cornel Pop

Teodor Mateescu, Cornel Pop

(de la stânga la dreapta, Cornel Pop și Teodor Mateescu)

Întâlnirea cu Anca Băltan este totdeauna un prilej de zâmbete și amintiri frumoase. Un redactor deosebit de talentat, cu reportaje care au adus premii și renume pentru Radio Cluj, Anca Băltan a fost, în primul rând omul care ne-a învățat meserie pe cei mai mulți dintre noi.

Anca Băltan și Bogdan Roșca Gaudeamus 2015

Anca Băltan și Bogdan Roșca Gaudeamus 2015

……

Vineri, 24 aprilie, ora 14

Cristian Palffi este câștigătorul fazei locale a concursului de lectură Mircea Nedelciu.

Această întrecere are loc în fiecare an și la fiecare ediție a Târgului Gaudeamus.

La concursul desfășurat în cadrul Gaudeamus Cluj au participat 13 elevi de clasa a 12-a de la două licee din Cluj Napoca, Onisifor Ghibu și Colegiul Național Pedagogic Gheorghe Lazăr.

După trei runde de întrebări și răspunsuri fulger, a fost stabilit clasamentul final:

Locul I Cristian Palffi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu

Pot  să spun că de când am intrat în liceu  mi-au fost, într-un fel, impuse anumite cărţi,  care ulterior mi-au plăcut, am început să le citesc din plăcere şi de acolo a venit şi interesul meu pentru literatură(Cristian Palffi)

Locul II Laura Tocilă
Locul III Dragoș Șter

Cristian Palfi va participa la etapa națională a concursului de lectură Mircea Nedelciu care se va desfășura în luna noimbrie la București

…………

Vineri, 24 aprilie, ora 13

Lansarea volumului Personajul virtual sau calea către al cincilea punct cardinal la Matei Vișniec de Mihai Lungeanu, a doua ediție la editura Eikon, ne dă întâlnire cu  dramatugia celui mai jucat acutor român pe scenele internațioanle, dar și prilejul de a vorbi despre un gen aparte de teatru, teatrul radiofonic.

Pentru mine ca regizor, teatrul radiofonic nu este doar o iubire veche de două decenii, ci și o provocare continuă care mă pune în situație privilegată de a construi bucurii pentru urechea și imaginația ascultătorilor. (Mihai Lungeanu, regizor și autor al volumului lansat)

regizorul Mihai Lungeanu și editorul său, Valentin Ajder.

regizorul Mihai Lungeanu și editorul său, Valentin Ajder.

Lansarea de la ora 17 este precedată la ora 16 de un moment dedicat dramaturgiei lui Matei Vișniec și piesei de teatru radiofonic Și cu violoncelul, ce facem? de Matei Vișniec, producție Radio Cluj 2012. La întânire participă actorii din distribuția spectacolului,  Melania Ursu, Cornel Răileanu, Petre Băcioiu de la Teatrului NAțioanl Cluj și muzicianul Mihai Barbul, cu personajul principal al piesei, Violoncelul.

……

Vineri, 24 aprilie, ora 11,30

Editura Casa Cărții de Știință a inaugurat prima lansare a zilei a treia a Târgului Gaudeamus Cluj, cu volumul cap de serie al colecţiei Biblioteca valorilor transilvane, Transilvania şi locuitorii săi de Auguste Gérando. Colectia este coordonată de rectorul Universităţii Babeş Bolyai, prof. dr . Ioan Aurel Pop.

Cartea a devenit ca o sursă istorică. A fost o provocare să explicăm cititorului de sec XXI contextul în care s-a scris cartea, să explicăm personajele la care face referire Auguste Gerandot – explica la lansare cercetătorul şiinţific Ana-Maria Stan.

Traducătorul Laurențiu Malomfălean și istoricul Ana-Maria Sandu, cu volumul proaspăt lansat.

Laurentiu Malomfanean, Ana Maria Sandu

Laurentiu Malomfanean, Ana Maria Sandu

 

…..

Joi, 23 aprilie, ora 16

Târgul de carte GAUDEAMUS continuă în centrul Clujului. A doua zi a programat lansări ale unor volume publicate de editurile Avalon, Ecou Transilvan, Ratio Et Revelatio, Limes si Eikon. Dar a adus şi o surpriză – neinclusă în programul zilei: marcarea – cu flori dăruite vizitatorilor târgului de către echipa Radio Cluj – a Zilei Internaţionale a Cărţii, 23 aprilie.

În fotografii: Ovidiu Pecican, Codrina Bran (“Voiajorul” – proză scurtă) şi cel mai tânăr grafician al târgului,Andrei Cătineanu.
Tot la Editura Avalon a fost lansat volumul „Patru dimensiuni reale în irealitatea imediată. Eseu despre stratigrafia imaginarului blecherian” de Anca Chiorean.

……

Joi, 23 aprilie, ora 15,30

Evenimentul Cărțile se întorc acasă oferă posibilitatea clujenilor să facă parte dintr-un plan măreț care include lectura și, implict, educația.

Astfel, dacă aveți cărți ce vă prisosec, iar ele pot fi valoroase pentru altcineva, le puteți aduce la Gaudeamus, în centrul Clujului și să le așezați pe rafturile dedicate proiectului  Cărțile se întorc acasă. 

În primele două zile ale Târgului Gaudeamus s-au adunat aproximativ 500 de volume.

Mai puteți veni cu volumele, până duminică, 26 aprilie. Dacă aveți o cantitate mai mare de cărți puteți să ne solicitați ajutorul la secretariatul târgului sau online la adresa de mail cornelia@gaudeamus.ro.

Prin acest proiect cărțile vor fi donate în 2015, bibliotecilor rurale din județul Maramureș, din apropierea Sighetului Marmației.

Până în prezent, de la Târgurile Gaudeamus, în ultimii ani, au fost adunate peste 120.000 de volume care au ajuns în 300 de biblioteci rurale.

 

……

Joi, 23 aprilie, ora 12,30

Ziua Sfântului Gheorghe și, în același timp, Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, a fost sărbătorită la Gaudeamus, joi, 23 aprilie, de la ora 12.

Această zi este sărbătorită în 23 aprilie, în toată Europa.

În Spania, în 23 aprilie, are loc Festivalul Trandafirilor. În această zi, încă din Evul Mediu, fetele şi femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei.

Obiceiul se păstrează şi în zilele noastre în Catalonia, unde aproximativ jumătate din vânzările anuale de cărţi se realizează cu acest prilej.

Și, pentru că ne plac ocaziile ce aduc zâmbete pe fețele doamnelor și domnișoarelor, managerul Radio Cluj, Bogdan Roșca, împreună cu redactorul șef, Nicoleta Ghișa au dăruit flori vizitatoarelor Târgului de carte Gaudeamus care se află în Cluj Napoca până în 26 aprilie.

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor comemorează moartea, în acelaşi an (1616), a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă.

….

Joi, 23 aprilie, ora 7

A doua zi a Târgului de carte Gaudeamus, joi, 23 aprilie, programează în prima parte a zilei, cu începere de la ora 12, lansările editurii Ecou Transilvan.

De la ora 17.30 vă recomandăm ultimele apariţii ale editurii Limes, dedicate cărţii religioase. Spre seară, de la ora 18.30 vă invităm să asistaţi la momentele de lansare ale editurii Eikon.

Semnalăm prima lansare a editurii Humanitas de la ora 17.30 a volumului Papa Ioan Paul II Karol WojtylaÎn mâinile Domnului, însemnări personale 1962-2003, ediţie ce conţine fotografii şi reproduceri ale manuscriselor originale.

Târgul de carte Gaudeamus este locul întâlnirii cu scriitorii şi intelectualii Clujului.

……………………………….

Miercuri, 22 aprilie, ora 16. Prima lansare de carte

Editura clujeană Şcoala Ardeleană a deschis şirul lansărilor de carte din cadrul Târgului GAUDEAMUS, cu două volume semnate de istoricul literar Mircea Popa: Ferestrele Clujului şi De la Nord spre Sud.

Gaudeamus_Mircea_Popa

Venim în întâmpinarea clujenilor cu un nou brand, Şcoala Ardeleană, care sperăm sa fie una din editurile mari ale României. Dorim să promovăm valorile transilvane pe plan naţional, dorim să aducem în capitala culturală clujeană valorile naţionale, prin această editură. Cu cartea Ferestrele Clujului a domnului profesor Mircea Popa se inaugurează colecţia Clujul din cuvinte, coordonată de doamna Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor filiala Cluj. În această colecţie vom edita cărţi despre Cluj, despre acest fascinant oraş al nostru, pe care uneori îl iubim, alteori îl detestăm, dar care, oricum, are farmec şi, dacă e pus în cărţi, are farmec şi mai mare (Vasile George Dâncu, directorul Editurii Şcoala Ardeleană)

Prin aceste cărţi vreau să afirm faptul că cultura românească, spiritualitatea românească e o spiritualitate de tip european şi că ea are tot dreptul să fie în Europa. Ideea pe care merg în amândouă cărţile e să subliniez această permanentă sete de Europa la noi şi interesul Europei faţă de România. /…/ Sunt relaţii care stârnesc interesul faţă de Cluj, faţă de multiculturalismul acestui oraş (Mircea Popa)

Târgul de carte GAUDEAMUS e organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media şi Radio Cluj.

Târgul poate fi vizitat de miercuri până sâmbătă între orele 10.00-20.00, duminică între orele 10.00-15.00, în Piaţa Unirii. Intrarea e liberă.

 

Ioana Bindea

….

Miercuri, 22 aprilie, ora 12. Deschiderea oficială

Peste 1000 de vizitatori au trecut pragul Târgului de carte Gaudeamus Cluj, miercuri, 22 aprilie, până la ora deschiderii oficiale.

Peste 70 de edituri expuse pe standurile Gaudeamus Cluj Napoca se prezintă în cele 79 de evenimente din programul acestei a 16-a ediții.

 

Deschiderea a fost onorată de primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc care a salutat prezența târgului de carte în orașul universitar.

Ați fost și veți fi întotdeauna bineveniți în această citadelă culturală și universitară a Ardealului. Noi, autoritățile locale acordăm o deosebită atenție și importanță acestui eveniment și cărții, în general. De aceea am fost de acord la acest târg de carte să aibă loc în centrul Clujului. Prezența dumneavoastră aici ne onorează. Suntem Capitală Europeană a Tineretului și vom depune candidatura pentru titlul de Capitală Culturală (Emil Boc, primarul Clujului)

Președintele Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj, Irina Petraș, a folosit momentul lansării târgului pentru a ne îndemna la lectură.

În fiecare dintre cărțile acestui târg avei câte o bucățică de „A fi” pe care o puteți accesa, pe care o puteți asuma și cu care puteți fi mai mult (Irina Petraș)

Programul Târgului Gaudeamus îl puteți accesa AICI 

 

Oana Cristea Grigorescu/Alina Nechita

….

Miercuri, 22 aprilie, ora 10. Ultimele pregătiri

A 16-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus a ajuns la Cluj Napoca. Pentru Radio Cluj, gazda acestui eveniment, cele 5 zile înseamnă transmisii în direct audio și video, înregistrări, ştiri, reportaje, fotografii…toate prezentate vouă, ascultătorilor Radio Cluj pe 95,6 FM (la Cluj Napoca) sau online pe www.radiocluj.ro.

Pentru a ajunge la timp cu informația la voi, am amenajat un studio mobil, exact în cadrul pavilionului expozițional Gaudeamus, ridicat în centrul Clujului, în Piața Unirii.

Gaudeamus la Cluj 2015

Gaudeamus la Cluj 2015

Vă așteptăm la Gaudeamus să ne cunoaștem mai bine!

 

Alina Nechita

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost