Studiu online pe tema bolilor cronice
90 la sută din populaţie consideră că viaţa unui pacient român care suferă de boli cronice este dificilă sau foarte dificilă. Aceasta este concluzia un studiu derulat de Coaliția Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din ţara noastră, în perioada 25 martie – 6 aprilie, anul current. Potrivit cercetării, principalul motiv îl reprezintă accesul limitat la tratament corespunzător.
Articol editat de Camelia Velțan, 23 aprilie 2015, 12:01
Respondenții consideră contagioase, cu un risc mare de expunere și transmitere boli precum infecția cronică cu HIV, tuberculoza și hepatita cronică.
9 la sută dintre ei declară că ar evita interacțiunea cu persoane care suferă de aceste maladii, în timp de 91,1 la sută nu ar face acest lucru. Atunci când vine vorba de interacțiunea copilului cu un coleg care are o boală cronică, doar 57,6 la sută afirmă că nu ar impune restricții.
Un top 5 al celor mai grave boli cronice, în opinia respondenților, este: cancerul – considerat grav sau cel mai grav urmat de infecția cronică cu HIV, scleroza multiplă, Alzheimer și boala Parkinson.
84,96 la sută dintre respondenți cunosc ce înseamnă o boală cronică, iar 62,96 la sută au în familie sau printre cunoscuți persoane cu boli cronice precum hepatită cronică, boli cardiovasculare, HIV, boala Alzheimer, Boala Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroză multiplă, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc.
Peste 36 la sută dintre respondenți consideră că anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de către societate, în timp ce aproximativ 58 la sută au răspuns „Nu știu“ la această întrebare. Doar 5,8 la sută dintre români cred că nu există discriminare pentru anumite categorii de bolnavi. Mai mult, peste 73,2 la sută dintre respondenți consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienții. Cel puțin 1 din 10 români a intrat cel puțin odată în contact cu bolnavi cronici discriminați de societate.
Deși declară un comportament nediscriminatoriu, la întrebarea „Considerați că anumitor categorii de bolnavi cronici ar trebui să li se limiteze anumite drepturi și să li se impună obligații în interesul societății?“, doar 7 din 10 au răspuns negativ.
Dacă ar conduce o companie, 6 din 10 respondenți ar angaja bolnavi cronici (59.74 la sută), în timp ce doar 1 din 10 nu ar fi deschiși la acest lucru. Un procent de 31,62 la sută nu știu ce ar face într-o astfel de situație. Respondenții care nu ar angaja persoane cu boli cronice în propria companie, ar evita bolnavi de tuberculoză, infecție cu HIV, boala Alzheimer sau hepatită cronică.
Studiul a fost realizat online, pe platforma iVox.ro, în perioada 25 martie – 6 aprilie 2015, pe un eșantion de 5326 respondenți, reprezentativ pentru populația României care utilizează internetul. Dintre aceștia, 55,63 la sută sunt femei, 44,37 la sută bărbați, 87,6 la sută în mediul urban, iar 12,4 la sută din mediul rural.
Andrei Huţanu
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI