Ascultă Radio România Cluj Live

Mitul micului dejun este combătut

Consumarea zilnică a micului dejun, cum este numită convenţional o masă luată înainte de ora 11:00 dimineaţa, este asociată cu o glicemie mai stabilă, dar nu are, luată izolat, efectele deosebite care i se atribuie. Mai curând, este un indiciu că persoanele respective sunt mai preocupate de sănătatea lor, în general. Nutriţioniştii au susţinut multă vreme că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, că este esenţială pentru menţinerea sănătăţii şi a energiei şi că previne mâncatul în exces mai târziu în cursul zilei. Dar un nou studiu arată că a mânca dimineaţa nu este chiar o problemă vitală. Noul studiu demonstrează că prima masă a zilei are un impact minor asupra modului în care oamenii mănâncă în restul zilei şi nu influenţează metabolismul. Autorii studiului, cercetătorii de la University of Bath, cred că sănătatea mai bună a persoanelor care mănâncă un mic dejun consistent s-ar datora mai curând faptului că aceste persoane au o alimentaţie mai variată şi, în general, un mod de viaţă mai sănătos. Ei nu au observat, după 6 săptămâni, nicio diferenţă legată de metabolism între participanţii care nu mâncau nimic dimineaţa şi cei mâncau 700 de calorii înainte de ora 11:00. Cea mai mare diferenţă observată a fost aceea că participanţii care nu mâncau micul dejun consumau mai puţine calorii în total, în cursul zilei. Totuşi, cei care luau micul dejun aveau tendinţa de a cheltui mai multă energie – în jur de 442 de calorii – prin faptul că erau mai activi, mai ales în prima parte a zilei, după ce mâncaseră; în plus, aveau glicemia mai stabilă. Acest studiu arată că micul dejun, luat izolat, nu este o cauză principală a unei stări bune de sănătate, ci mai curând un indicator al acesteia, într-un context mai larg.

Mitul micului dejun este combătut

Articol editat de , 24 aprilie 2015, 06:00

Un alt studiu publicat în această lună, realizat la University of Alabama, SUA, a arătat că a lua sau a nu lua micul dejun nu are impact semnificativ asupra pierderii în greutate.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate