Mitul micului dejun este combătut
Consumarea zilnică a micului dejun, cum este numită convenţional o masă luată înainte de ora 11:00 dimineaţa, este asociată cu o glicemie mai stabilă, dar nu are, luată izolat, efectele deosebite care i se atribuie. Mai curând, este un indiciu că persoanele respective sunt mai preocupate de sănătatea lor, în general. Nutriţioniştii au susţinut multă vreme că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, că este esenţială pentru menţinerea sănătăţii şi a energiei şi că previne mâncatul în exces mai târziu în cursul zilei. Dar un nou studiu arată că a mânca dimineaţa nu este chiar o problemă vitală. Noul studiu demonstrează că prima masă a zilei are un impact minor asupra modului în care oamenii mănâncă în restul zilei şi nu influenţează metabolismul. Autorii studiului, cercetătorii de la University of Bath, cred că sănătatea mai bună a persoanelor care mănâncă un mic dejun consistent s-ar datora mai curând faptului că aceste persoane au o alimentaţie mai variată şi, în general, un mod de viaţă mai sănătos. Ei nu au observat, după 6 săptămâni, nicio diferenţă legată de metabolism între participanţii care nu mâncau nimic dimineaţa şi cei mâncau 700 de calorii înainte de ora 11:00. Cea mai mare diferenţă observată a fost aceea că participanţii care nu mâncau micul dejun consumau mai puţine calorii în total, în cursul zilei. Totuşi, cei care luau micul dejun aveau tendinţa de a cheltui mai multă energie – în jur de 442 de calorii – prin faptul că erau mai activi, mai ales în prima parte a zilei, după ce mâncaseră; în plus, aveau glicemia mai stabilă. Acest studiu arată că micul dejun, luat izolat, nu este o cauză principală a unei stări bune de sănătate, ci mai curând un indicator al acesteia, într-un context mai larg.
Articol editat de , 24 aprilie 2015, 06:00
Un alt studiu publicat în această lună, realizat la University of Alabama, SUA, a arătat că a lua sau a nu lua micul dejun nu are impact semnificativ asupra pierderii în greutate.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI