Reacţiile Europei la tragediile din Marea Mediterană
Uniunea Europeană va tripla fondurile destinate patrulării maritime în Mediterana, au decis joi, 23 aprilie, liderii europeni, la summitul extraordinar de la Bruxelles.
Prioritatea o reprezintă salvarea vieţilor refugiaţior care călătoresc în ambarcaţiuni pe mare venind din nordul Africiii. Summitul a fost dedicat crizei generate de imigranţii clandestini şi tragediilor soldate cu moartea a mii de persoane pe mare.
Articol editat de Andreea Leonid, 24 aprilie 2015, 12:20
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker:
„Bugetul care va fi alocat misiunii europene Triton este de 120 de milioane de euro, care corespunde celei anterioare, Mare Nostrum. Comisia va adopta în luna mai agenda sa privind imigraţia, care va sintetiza propunerile în materie de imigraţie ilegală„, a spus Jean-Claude Junker.
Recunoscând că această criză din Mediterana şi problema imigraţiei nu pot fi rezolvate într-o singură zi, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a anunţat că în privinţa refugiaţilor este nevoie de un efort mai mare din partea Uninuii Europene:
„Nu Europa este cea care a cauzat această tragedie, dar asta nu înseamnă că putem rămâne indiferenţi. Ne aşteaptă o vară dificilă şi trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm.”
Tusk spune că vor fi ajutate statele cu un număr mare de imigranţi, pentru cei care nu întrunesc condiţiile de refugiaţi, va fi aplicată politica expulzării. În acelaşi timp, diplomaţia europeană trebuie să propună acţiuni de capturare şi distrugere a vaselor traficanţilor de persoane de pe mare. (Cerasela Rădulescu, redactor RRA)
Preşedintele Klaus Iohannis, care a reprezentat România la summitul de la Bruxelles a insistat pe nevoia de solidaritate a statelor membre, mai ales cu cele din sud, care se confruntă cu valul mare de imigranţi. Preşedintele spune că România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulţi experţi în zonă, in cadrul operaţiunii Frontex.
„România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulţi experţi în zonă. Am subliniat în intervenţia mea, că, pe termen mediu şi lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care este sărăcia din ţările africane.„(Preşedintele Klaus Iohannis)
RADOR