Alcăzâtul ciobanilor
Sălajul gazduieste sâmbătă, 25 aprilie, un inedit obicei: ”alcăzâtul” ciobanilor, adică angajarea păstorilor pentru toată perioada acestui an.
Articol editat de Carmen Sas, 25 aprilie 2015, 16:22
Înţelegerile au fost perfectate încă de la începutul anului, dar se vor încheia după finalizarea discuţiilor privind sumele percepute şi taxele care, de această data, sunt înlocuite cu o parte din cantitatea de lapte şi brânză, obţinute de la turmele de mioare.
Obiceiul se derulează pe Valea Crasnei şi Valea Agrijului şi presupune participarea proprietarilor de mioare la discuţii cu ciobanii. Discuţiile se încheie de fiecare dată cu o masă îmbelşugată în aer liber, exact lângă stană şi este alcatuită din ouă fierte, brănză, slana afumată, pâine, ceapă verde şi pălinca de prune.
La final se închină un pahar cu vin roşu de casă. Petrecerea se poate întinde târziu în noapte mai ales dacă participanţii la obicei sunt în special bărbaţii care, potrivit obiceiului, vor discuta inclusiv chestiuni de politică agricolă. Tot în această zi sunt puse bazele primelor pregătiri pentru Măsurişul Oilor de la Pria, un eveniment care se desfăşoara an de an, la începutul lunii mai, la poalele Măgurii Pria, la limita cu Judeţul Cluj. Tot cu aceasta ocazie, oile sunt numerotate cu vopsea, fiecare turmă având un semn distinct, astfel încât animalele să poată fi deosebite.
Adrian Lungu
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.