Ascultă Radio România Cluj Live

Consumaţi gem de păpădie!

Păpădia este un vestitor al primăverii care împodobește pajiștile și grădinile, dar care şi vindecă numeroase afecţiuni.

Consumaţi gem de păpădie!

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 aprilie 2015, 06:00

Toate componentele păpădiei sunt pline de vitamine, florile sunt recoltate în aprilie și mai, iar rădăcina se scoate primăvara devreme sau toamna devreme. Aceasta conține mult zinc, flavonoide, vitamina B, steroli, taninuri, potasiu, în timp ce frunzele sunt bogate în fier şi vitamina C.

Ceaiul din rădăcină de păpădie este benefic pentru ficat, și din această plantă se face un gem delicios. Iată o reţetă a acestui gem. Se rup 300-400 de flori galbene, peste care se toarnă apă rece şi se lasă să stea timp de 24 ore. A doua zi, se scurg bine şi se toarnă o jumătate de litru de apă fiartă caldă, iar compoziţia se fierbe timp de 20 minute. Se adaugă 1 kg de zahăr, două lămâi fin tocate, (eventual cu tot cu coajă, dar foarte bine spălate) și o linguriţă de sare de lămâie, şi se lasă să fiarbă pentru încă cinci minute. Când gemul devine maro auriu, asemănător cu culoarea mierii, se ia oala de pe foc, se lasă să se răcească și se scurge printr-un tifon. Compoziţia obţinută se mai fierbe încă două minute și după aceea se toarnă în borcane curate.

Cel mai bine este ca gemul de păpădie să fie consumat dimineaţa pe stomacul gol, putând fi amestecat cu ceai verde, dacă se doreşte detoxifierea organismului de substanţele nocive care s-au acumulat în zilele de iarnă. Acest gem este foarte eficient împotriva astmului și bronșitei, dacă se iau două linguri în fiecare dimineață pe stomacul gol.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate