Consumaţi gem de păpădie!
Păpădia este un vestitor al primăverii care împodobește pajiștile și grădinile, dar care şi vindecă numeroase afecţiuni.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 aprilie 2015, 06:00
Toate componentele păpădiei sunt pline de vitamine, florile sunt recoltate în aprilie și mai, iar rădăcina se scoate primăvara devreme sau toamna devreme. Aceasta conține mult zinc, flavonoide, vitamina B, steroli, taninuri, potasiu, în timp ce frunzele sunt bogate în fier şi vitamina C.
Ceaiul din rădăcină de păpădie este benefic pentru ficat, și din această plantă se face un gem delicios. Iată o reţetă a acestui gem. Se rup 300-400 de flori galbene, peste care se toarnă apă rece şi se lasă să stea timp de 24 ore. A doua zi, se scurg bine şi se toarnă o jumătate de litru de apă fiartă caldă, iar compoziţia se fierbe timp de 20 minute. Se adaugă 1 kg de zahăr, două lămâi fin tocate, (eventual cu tot cu coajă, dar foarte bine spălate) și o linguriţă de sare de lămâie, şi se lasă să fiarbă pentru încă cinci minute. Când gemul devine maro auriu, asemănător cu culoarea mierii, se ia oala de pe foc, se lasă să se răcească și se scurge printr-un tifon. Compoziţia obţinută se mai fierbe încă două minute și după aceea se toarnă în borcane curate.
Cel mai bine este ca gemul de păpădie să fie consumat dimineaţa pe stomacul gol, putând fi amestecat cu ceai verde, dacă se doreşte detoxifierea organismului de substanţele nocive care s-au acumulat în zilele de iarnă. Acest gem este foarte eficient împotriva astmului și bronșitei, dacă se iau două linguri în fiecare dimineață pe stomacul gol.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI