Tribul intelectualilor
Trei lansări vedetă au adunat sâmbătă, 25 aprilie, cel mai numeros public de la lansările aceastei ediţii a Târgului Gaudeamus. Peste 200 de oameni au aplaudat alocuţiunile intelectualilor (Ioan-Aurel Pop, Aurel Codoban, Ion Mureşan) invitaţi să prezinte trei cărţi de sociologie, istorie respectiv geopolitică.
Articol editat de , 25 aprilie 2015, 18:04 / actualizat: 27 aprilie 2015, 16:22
1. Vasile Sebastian Dâncu, „Triburile. Patologii ale politicii româneşti, de la Revoluţie la Generaţia Facebook”, editura Şcoala Ardeleană
2. George Cristian Maior, „Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”, editura RAO
3. Ioan Bolovan, „Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania. Familie, moralitate şi raporturi de gen”, editura Şcoala Ardeleană
Rectorul Univeristăţii Babeş Bolyai, istoricul Ioan-Aurel Pop, comentează în exclusivitate pentru Radio Cluj, importanţa cărţilor de analiză politică şi a felului în care acestea pot schimba societatea românească:
Intelectualii au avut şi au soluţii, vor avea şi în viitor. Din păcate nu îi ascultă întotdeauna politicienii. În cazul de faţă avem un exemplu fericit, pentru că e vorba de doi autori de cărţi care au avut şi puterea, dacă nu neapărat puterea politică, atunci pe cea spirituală, cea care influenţează masele. Vasile Sebastian Dâncu, ministru, profesor universitar şi George Cristian Maior, şi el la putere cândva, a dirijat ca ministru adjunct, ministere, a condus destine; ei au îmbinat expertiza intelectualului cu puterea politicianului. Probabil că nu a fost neapărat un matriaj fericit, pentru că au fost puţină vreme la putere, dau revenit la armele lor de bază, cele intelectuale, şi oferă soluţii. Soluţiile trebuie prezentate cu argumente şi prezentate în cetate, iar Târgul de carte Gaudeamus este una din metodele prin care soluţiile propuse de intelectuali ajung la oamenii de rând. (istoricul Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB)
„Triburile. Patologii ale politicii româneşti, de la Revoluţie la Generaţia Facebook” de George Vasile Dâncu (Editura Şcoala Ardeleană) e o culegere de 65 de articole, în care autorul pune diagnosticul mediului politic românesc, sectar, ce funcţionează în logica spiritului tribal, care a abdicat de la idealurile doctrinelor politice şi îşi menţine electoratul captiv pe reţelele de socializare. În pofida maladiilor identificate, Vasile Sebastian Dâncu declara la lansarea de azi că este optimist:
Eu cred că ideile trebuie promovate. Trebuie să se constituie colegii invizibile de intelectuali în jurul marilor idei, trebuie să constituim solidarităţi; noi ne-am pierdut după 1990 ceea ce aş numi aici instituţiile admiraţiei. La noi, când cineva scrie o carte, nu îl bagă nimeni în seamă, sau mai degrabă îl critică. Eu m-am bucurat că am o aşa mare echipă de prieteni care au venit azi pentru ceea ce scriu eu, din solidaritate cu mine. Asta îmi dă curajul şi puterea să scriu, chiar dacă nu cred că voi schimba lumea într-o singură carte. Cred însă în cei care vor veni după mine, în studenţii şi doctoranzii mei. Ei vor fi cei care vor schimba lumea, şi prin ei voi avea şi eu o mică părticică din această schimbare. (Vasile Sebastian Dâncu)
„Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI”, deşi un studio de geopolitică propune a analiză contextului politic actual în opinia autorului Goerge Cristian Maior:
Cartea e o analiză a sistemului internaţional strategic european şi a potenţialului rol al Românei în acest tablou. E o pledoarie pentru o gândire strategică în ce priveşte decizia în statul român, de care este nevoie pentru a ne feri de pericolele care cu siguranţă vor veni şi ne vor afecta. (Geoge Cristian Maior)
Cu volumul „Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania. Familie, moralitate şi raporturi de gen” de Ioan Bolovan, se întregeşte triada tematică istorie-poltică-sociologie prin care putem defini profilul unei societăţi:
E important să scriem cărţi despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, cel mai important eveniment din istoria românilor în ultimul mileniu, pentru că un popor care nu îşi cunoaşte trecutul, riscă să se aneantizeze, riscă să nu îşi cunoască drumul de pe care vine şi să nu îşi poată construi autostrăzile pe care trebuie să meargă în viitor. (Ioan Bolovan)
În publicul lansărilor de azi , printre invitaţi se afla şi primarul municipiului Cluj–Napoca, Emil Boc:
Ce am văzut astăzi în Piaţa Centrală a oraşului, trei cărţi excepţionale, trei autori recunoscuţi, care abordează, în context diferite, trei teme importante: de la Primul Război Mondial, partea politică actuală şi geostrategie politică prezentă şi viitoare, cărţile lui Vasile Sebastian Dâncu, George Maior sau Ioan Aurel Pop, sunt cărţi de referinţă pentru urbea noastră clujeană. (Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca).
Oana Cristea Grigorescu
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.