Cum m-am lăsat de fumat… la Gaudeamus
Articol editat de , 27 aprilie 2015, 15:22 / actualizat: 27 aprilie 2015, 16:23
“Lasă-mă să te las. Cum m-am lăsat de fumat” (Editura Şcoala Ardeleană, 2015) e titlul cărţii pe care cunoscutul promotor al lecturii Victor Miron, iniţiator al campaniei “Cărţile pe faţă” – şi fost fumător – a lansat-o, sâmbătă, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus de la Cluj.
Scrisă ca un “exerciţiu de empatie”, după cum mărturisteşte autorul, cartea sa lansează, ca pe nişte baloane de săpun, poveşti ale unor foşti, actuali şi potenţiali fumători, întreţesute pe experienţa personajului David, care se lasă de fumat pentru a nu-i face rău prietenei sale, cu ajutorul baloanelor de săpun.
“Mulţi prieteni din jurul meu îmi spuseseră cât de greu le este să se lase de fumat. Unii încercaseră cu plasturi, alţii cu ţigară electronică, alţii chiar cu hipnoză”, povesteşte Victor Miron.
El găseşte asemănări între fumul de ţigară şi baloanele de săpun şi, de aici, ideea de a propune o rocadă.
“Eu, când fumam, îmi plăcea să fac baloane de săpun din fumul de ţigară. Cu baloanele de săpun exact asta faci, baloane, dar un pic mai frumoase… În momentul când fumezi, tragi aer în piept mai profund, ca atunci cand faci baloane de săpun. E potrivit ca un substitut al fumatului pentru că îţi oferă ceva ce să faci, ai un gest… şi probabil aduci şi nişte zâmbete pe faţa oamenilor.”
Distragerea atenţiei, asociată cu activarea suportului social funcţionează bine pentru cei care vor să renunţe la fumat. Psihologul Heidi Hoka a scris postafaţa cărţii lui Victor Miron – şi a prezentat-o în faţa publicului la Târgul Gaudeamus.
“Puterea exemplului în acest comportament, de a te lăsa de fumat, este foarte, foarte importantă şi puternică”, explică Heidi Hoka.
“S-a demonstrat, la nivel mondial, că, atunci când eşti ajutat de un prieten, de familie, de o cunoştinţă apropiată, ai şanse mult mai mari să te laşi de fumat, decât atunci când nu eşti ajutat, când nu ai acel suport social din partea altora. Dacă eşti ajutat, practic 8 din 10 fumători se lasă de fumat”, spune psihologul Heidi Hoka.
Toată lumea ştie că nu e bine să fumezi şi, totuşi, mulţi oameni fumează. Toată lumea ştie că e bine să citeşti şi, totuşi, mulţi oameni nu citesc. Victor Miron le propune fumătorilor să înlocuiască suflatul baloanelor de fum cu suflatul baloanelor de săpun. Sau – de ce nu? – cu cititul câtorva pagini dintr-o carte.
Ioana Bindea
În fotografii: Victor Miron şi Heidi Hoka la Târgul Gaudeamus