Elevule, tu ştii ce drepturi ai?
Consiliul Naţional al Elevilor trage semnale de alarmă în legătură cu nivelul la care elevii îşi cunosc propriile drepturi.
Articol editat de , 27 aprilie 2015, 17:45
Noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost aprobat la sfârşitul anului 2014, iar în luna februarie a anului curent au fost schimbate şi regulamentele şcolare. Cu toate aceste schimbări, elevii nu au avut timpul necesar să digere şi să aplice noul stil de învăţământ, iar mulţi dintre ei nici măcar nu sunt conştienţi de aceste schimbări. In aceasta idee Consiliul Național al Elevilor va desfășura pana in luna iunie o campanie de informare a elevilorcu privire la drepturile şi îndatoririle pe care le au în şcoală. Campania intitulată Tu ştii ce drepturi ai? îşi propune să îi informeze pe elevi prin intermediul unor discuţii purtate cu persoane de specialitate, dar şi cu ajutorul a materialelor tipărite, chestionare şi pliante.
Prezentăm în fiecare săptămână un drept pe care îl au elevii. Apoi încercăm să detaliem pentru că de multe ori legea este greoaie. Campania va dura până în luna iunie. În acelaşi timp în luna mai vom aplica un chestionar la nivel naţional, pentru a ne face o imagine concretă asupra modului de diseminare a informaţiei. (Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor)
Elevii spun că îşi cunosc drepturile cele mai importante. De pe listă nu lipseşte bineînţeles nici dreptul la pauză.
Dreptul la învăţătură, dreptul de a fi ascultat, dreptul de a te exprima liber. Eu cred că drepturile îmi sunt respectate în şcoală.
Dreptul meu ca elev este să primesc bursă dacă am rezultate foarte bune la învăţătură. De asemenea am dreptul de a fi ascultat, învăţat.
Am dreptul la pauză, dreptul de a învăţa şi dreptul de a mă învoi de la şcoală dacă am o problemă. Cred că îmi sunt respectate drepturile.
Informaţia va fi transmisă printr-un sistem ierarhic piramidal. Astfel, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor transmite informaţia către preşedintele elevilor de la nivel judeţean, apoi la responsabilii pe clasă, care vor oferi într-un final toate aceste idei din campanie colegilor de clasă.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Cluj online AICI