Vârstinicii îi depăşesc pe tineri la număr!
Numărul persoanelor de peste 65 de ani este mai mare decât cel al tinerilor sub 15 ani, pentru prima dată de la Revoluţie încoace.
Articol editat de , 27 aprilie 2015, 17:40
În anul 1992, în România erau înregistraţi peste 5 milioane de copii şi adolescenţi cu vârste până în 15 ani, în timp ce persoane care aveau peste 65 de ani erau doar 2,5 milioane, adică jumătate. Specialiştii spun că rata natalităţii în România este tot mai mică, în comparaţie cu numărul de vârstnici care trăiesc pe teritoriul ţării noastre. Motivele diferă de la caz la caz, iar concepţiile populaţiei în legătură cu această problemă sunt şi ele aproape opuse. Vârstnicii spun că ei îşi trăiesc viaţa şi au grijă de ei înşişi în timp ce tânăra generaţie uită treptat cât de important este un copil în familie iar avorturile sunt acum la ordinea zilei.
S-a pierdut încrederea odată în Dumnezeu şi apoi în familie. Odată cu ele s-a pierdut şi instinctul de a se perpetua specia. Lucrul acesta se datorează libertăţii femeilor, pentru că dacă ne uităm în urmă cu o sută de ani, femeia avea alt statut şi demografia creştea. Odată ce femeia a primit nişte drepturi a apărut dorinţa de plăcere, distracţie, bani.
Din moment ce natalitatea nu îşi face datoria, noi ne-o facem. Atunci erai obligat să faci copii. Nu aveai posibilitatea ca femeie să faci avort. Atunci nu aveam posibilităţi şi totuşi nu a murit nimeni de foame. Acum însă avem de toate şi murim de foame.
Tinerii spun că în viaţa lor primează cariera şi nu mai au timp să se concentreze şi pe un copil, aşa că de multe ori lasă acest pas pe ultimul loc.
Nu am avut şansa să fac copii pentru că am fost plecat din ţară. Cu toate acestea, pot să spun că iubesc copiii.
În ultima perioadă am observat că majoritatea tinerilor, inclusiv eu, aleg momentul pentru a face copii după ce au un job stabil, casă, maşină, toate cele necesare traiului. În general, tendinţa este de a lăsa copilul pe ultimul loc.
Dacă îţi doreşti o carieră, nu faci copii.
Studiile Institutului Naţional de Statistică arată că numărul vârstnicilor este deja cu 100.000 mai mare decât cel al tinerilor.
Cristian Florea
Puteţi să ascultaţi Radio Cluj online AICI