Serile Happy Family
Marţi, 28 aprilie, la Liceul Waldorf din Cluj, începe derularea proiectului Serile Happy Family, un proiect ce se adresează părinţilor şi copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 12 ani. Detalii referitoare la acest proiect am aflat de la coordonatoarele acestuia, Bianca Gai şi Oana Pocan.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 28 aprilie 2015, 06:00 / actualizat: 28 aprilie 2015, 16:14
De mică visam cu ochii larg deschişi să văd familii fericite. În viaţă avem foarte multe roluri: copil, soţ, soţie, mamă, tată, angajat, şef…şi lista poate continua. Dintre toate aceste roluri, cel mai mare rol ca şi responsabilitate este rolul de părinte deoarce, din modul în care creştem şi educăm copilul, apar efectele asupra copilului în primul rând, apoi asupra noastră ca părinte şi asupra societăţii. Succesul copilului în viaţă depinde de succesul în rolul nostru de părinte.
Proiectul Serile Happy Family face parte din proiectul Family Mastery şi împreună cu Studio Impro şi Education Days am conceput un program special dedicat părinţilor şi copiilor cu vârste cuprinse între 9-12 ani, tocmai pentru faptul că, pe această perioadă de vârstă, părinţii nu prea au oportunităţi şi activităţi de alegere. Aceste seri sunt create pentru a aduce activităţile şi jocul în viaţa de familie.
Ele au o temă principală şi anume: cum construim relaţiile ca să fie armonioase în relaţia părinte – copil? Ca să putem realiza toate acestea e necesar să parcurgem un anumit demers, şi tocmai de aceea am împărţit acest curs pe patru module. Primul modul se referă la “relaţia cu propria copilărie”, al doilea răspunde la întrebarea „cine pe cine domină?” în relaţia părinte-copil, al treielea „cum să faci imposibilul posibil în comunicarea cu copilul?”, iar ultimul modul este intitulat ” jocul ca punte de comunicare cu copilul” .
Am structurat acest proiect pe aceste teme datorită faptului că fiecare om a avut o proprie copilărie şi de acolo porneşte cam totul în viaţa noastră. Avem un tipar anume pe care fiecare dintre noi l-am trăit în propria copilărie şi pe care apoi îl preluăm în relaţiile din viaţa de zi cu zi.
E important ca noi să ne înţelegem propria copilăriei, să înţelegem demersul, cum anume se dezvoltă copilul din punct de vedere fizic, mental, emoţional şi spiritual şi cum anume putem rupe sau apropia legătura dintre părinţi şi copii. Există din toate timpurile această problemă de relaţionare şi mai ales faptul că metodele folosite de părinţii noştri în ziua de astăzi nu mai funcţionează, nu mai sunt valabile pentru că viaţa este de fapt într-o continuă schimbare, la fel şi familiile trebuie să se adapteze şi să încerce să soluţioneze orice conflict care poate să apară. Orice relaţie are şi conflicte, important este cum reuşim să rezolvă aceste conflicte într-un mod amiabil şi să trecem cu fericire şi bucurie prin aceste experienţe. (Bianca Gai, coordonator proiect)
Care este rolul teatrului în acest proiect?
Vom folosi în acest proiect improvizaţia teatrală. Această metodă a improvizaţiei teatrale care utilizează instrumente de tip exerciţii şi jocuri teatrale este foarte bună pentru dezvoltarea personală atât a adulţilor cât şi a copiilor. Statul în faţa televizorului, calculatorului, smartphon-ului, ne determină să ajungem să nu mai socializăm, să nu mai ştim ce înseamnă joaca. Aceste jocuri şi exerciţii de improvizaţie teatrală ne ajută să ne dezvoltăm atenţia, memoria, puterea de concentrare, dar, mai ales, să cooperăm, să socializăm, să intrăm în relaţii, să fim într-o comunicare autentică şi eficientă cu celălalt dar şi cu noi înşine. Sunt foarte bune pentru copii dar şi pentru adulţi.
Este important să intervenim în relaţia părinte copil prin aceste jocuri. Noi, părinţii, ne plictisim repede, aceste jocuri şi exerciţii teatrale sunt provocatoare pentru părinţi, ei sunt implicaţi activ, învaţă să asculte, să fie atenţi, să fie creativi. Mintea şi corpul sunt implicate în mod activ în aceste jocuri, totul desfăşurându-se într-o atmosferă de bună dispoziţie, de amuzament, dar totodată se creează o energie nemaipomenită.
Serile Happy Family este un proiect pilot pe care dorim să-l dezvoltăm, dorim să-l ducem în cât mai multe locuri. Scopul major al acestui program pe care noi l-am gândit este acela de a schimba oarecum gândirea şi comportamentul părinţilor vis-a-vis de copii, de relaţia cu copiii, să încerce să lase deoparte trecutul şi modelul parental cu care au crescut.
Acest spirit ludic pe care vom încerca să-l regăsim prin jocuri şi prin jocul ca metodă de învăţare este ca şi parenting-ul necondiţionat, că tot se vorbeşte astăzi despre această metodă, ele fiind asemănătoare.
Atunci când te joci eşti liber, eşti deschis, vezi viaţa altfel, vezi lucrurile din mai multe perspective, dintr-o dată devii mai flexibil mental şi emoţional iar copilul vede că tatăl şi mama nu mai sunt acei oameni mari care nu îl înţeleg, care nu ştiu să se joace cu el, ci, din contră, sunt la fel ca el. (Oana Pocan, actriţă, coordonator proiect)
Rodica Tulbure
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI