Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă
Marţi, 28 aprilie, este marcată Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, pentru a promova prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale la nivel mondial.
Site-urile de joburi din România sunt pline cu anunţuri de recrutare în care rezistenţa la stres este una dintre cele mai importante cerinţe ale angajatorului.
Ţara noastră se află în topul statelor unde angajaţii îşi fac cele mai multe griji în legătură cu pierderea postului, le este frică de violenţă şi de intimidare la locul de muncă. Mai stresaţi decât noi sunt angajaţii din Portugalia şi Turcia. La polul opus se află cei din Finlanda, Slovenia şi Suedia.
28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi organizează simultan campanii în întreaga lume.
Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic, angajaţii nu sunt bine reprezentaţi de sindicate. Aproape trei sferturi dintre români consideră că salariaţii din ţara noastră sunt exploataţi de companiile străine.
Articol editat de Camelia Velțan, 28 aprilie 2015, 07:00 / actualizat: 28 aprilie 2015, 13:06
Redacţia
………………………………………………………………………………………………………………..
Sălaj
Specialiștii în sănătatea în muncă au marcat marți, 28 aprilie, ziua internațională a securității și sănătății în muncă atrăgând atenția asupra faptului că stresul se numără printre afecțiunile moderne ale carierei, o boală care afectează tot mai mulți salariați atât din mediul privat cât și de la stat.
Funcționarii publici nu fac excepție.Potrivit specialiștilor, munca psihică este mai stresantă decât cea fizică. Oficialii ITM le-au solicitat tuturor primăriilor și instituțiilor publice să le ceară salariaților efectuarea examenelor de medicină a muncii, pentru depistarea unor eventuale probleme de sănătate.
Mai mult, în Sălaj nu există decât un singur medic specialist în medicina muncii. Medicul trebuie să ajungă zilnic cu laboratorul mobil de medicina muncii la agenți economici sau în mai multe colțuri ale Sălajului.
Adrian Lungu
………………………………………………………………………………………………………….
Satu Mare
Datorită condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, specialiştii în imagistică şi radiologie nu mai sunt încadraţi în prezent în categoria persoanelor cu meserii riscante, expuse îmbolnăvirilor profesionale. Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, lucrează în Radiologie de peste 30 de ani. El spună că pentru specialişti riscurile sunt minime în prezent.
Există şi acum o doză de risc în privinţa expunerii la radiaţii, deşi încăperile sunt blindate, astfel că sunt posibile eventual ionizarea aerului sau intrarea într-un câmp în care există radiaţii secundare. (Constantin Demian, specialist Imagistică şi Radiologie)
Spre deosebire de specialişti, care datorită tehnologiei avansate sunt protejaţi, pacienţii cărora medicii le recomandă radiografii frecvente, sunt expuşi într-un mod periculos.
Medicii ar trebui să nu facă abuz în privinţa trimiterii pacienţilor pentru efectuarea radiografiilor. Cea mai expusă grupă de vârstă în acest sens, este a populaţiei tinere. (Constantin Demian, specialist Imagistică şi Radiologie)
Stela Tudor