Baletul profesionist-din culise
În sala de balet a Liceului de Coregrafie din Cluj se munceşte din greu..muzică , oglinzi, îmbrăcăminte lejeră şi efort fizic. Aşa aş descrie ce se întâmplă în fiecare dimineaţă între orele 8-12…cel puţin la o primă vedere, din perspectiva unui neprofesionist.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 29 aprilie 2015, 20:10
Liceeni nu sau timp să se plictisească. Pe lângă examenele de la şcoală, ei participă la diferite competiţii naţionale.
Avem olimpiade, concursuri, la Sibiu,București, Constanța. Eu am obținut până acum locul III la olimpiadă. (Ionuț, balerin)
Diana, una dintre viitoarele absolvente a secţiei de balet, mi-a explicat ce presupune antrenamentul ei zilnic.
O oră jumătate obligatoriu este pentru studiu, repetiție, iar după mă pregătesc pentru diferite examene sau concursuri.De la 8 până la 12 suntem încontinuu în priză. După orele de cultură generală, priomordiale și acelea urmează repertoriul individual. Bineînțeles că poți să faci toate acestea doar dacă ai voință, dacă nu… (Diana, balerină)
Tot pe Diana am întrebat-o unde se vede peste cinci ani:
Îmi doresc foarte mult dansez în continuare, să rămân în domeniul acesta al artei, al dansului. Vreau să lucrez la Opera Română, să practic baletul pur.
Există nenumărate exemple în care talentul şi efortul nu sunt suficiente pentru a ajunge la cariera visurilor tale. Aşa că am întrebat-o pe Rodica Istrate, profesoara tinerilor, despre şansele reale şi aşteptările pe care le au absolvenţii.
Adevărul este că așteptările lor sunt mari, din clasa a IX-a ei colaborează cu instituțiile, sunt acomodați, obișnuiți cu repertoriul Operei. Este firesc să își dorească să poată dansa în continuare, chiar și colaboratori. Majoritatea optează pentru facultatea de profil, de pe lângă Academia de Muzică. Acești nouă ani de studiu pe care îi fac îi pregătesc din punct de vedere teoretic pentru a putea preda mai departe. Sistemul nostru de pregătire le dă șansa să lucreze cu copii mici, chiar de la grădiniță, încă de pe băncile școlii. (Rodica Istrate, profesor)
Liceeni şi profesorii liceului de coregrafie se străduiesc să înveţe în fiecare zi din experienţa creatorului baletului modern, Jean-Noverre, care susţinea că un artist trebuie să fie în primul rând un intelectual.
Casandra Maxim
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI