Cum ne afectează Codul Fiscal?
Aplicarea noului Cod Fiscal va reduce evaziunea fiscală şi va stimula creşterea economică, susţine ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.
Articol editat de Andreea Leonid, 29 aprilie 2015, 07:05 / actualizat: 29 aprilie 2015, 16:31
Toate aceste măsuri sunt de natură să contribuie în mod esenţial la reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi stimularea creşterii economice. (Ministrul Finan’elor, Eugen Teodorovici)
Opoziţia a criticat aspru prevederile din noul Cod Fiscal. Senatorul PNL, Mărinică Dincă, spune că documentul este fără viziune, nelegitim şi împotriva românilor.
Victor Ponta a spus că nu va mai exista impozitul pe dividente. Colegii dumnealui au votat un amendament, chipurile să introducă un impozit pe dividente. Taxa specială va fi scoasă. Minciună. Taxa specială poartă alt nume: impozitul de sub clădiri. Supraacciza va fi scoasă. Veţi vota un Cod Fiscal cu supraaciza existentă. ( Senatorul PNL, Mărinică Dincă)
Totodată, Executivul propune, de la 1 ianuarie, reducerea TVA pentru carne, peşte, lapte, la 9%. Măsura aceasta a fost însă devansată de Executiv, care a aprobat o ordonanţă de urgenţă, ce prevede ca, de la 1 iunie, alimentele să fie taxate mai puţin.
Cum ne afectează modificarea Codului Fiscal aflăm miercuri la Subiectul Zilei.
Redacţia
………………………………………………………………………………………………………………
Sălaj
Economiștii sălăjeni apreciază că reducerea TVA la alimente trebuie să se regăsească obligatoriu și în reducere prețurilor, pentru că altfel, măsura nu își va atinge scopul.
În opinia economiștilor, reducerea TVA poate fi însă interpretată diferit de agenții economici. (Alexandru Tamba, președintele Corpului Experților Contabili Sălaj)
Potrivit lui Alexandru Tamba, una dintre măsurile care vor contribui sigur la reducerea evaziunii fiscale este limitarea plăților în numerar începând de luna viitoare.
Adrian Lungu
…………………………………………………………………………………………………………………..
Bistrița Năsăud
Noul Cod Fiscal propune şi câteva modificări majore la plata Contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate (CASS).
Radu Vasile Pop, şeful adjunct al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, spune că se încearcă o echilibrare şi o repartizare cât mai obiectivă a sarcinii fiscale. Astfel, contribuţia de sănătate va trebui plătită de către toate persoanele fizice, la nivelul venitului realizat efectiv.
Până acuma contribuţia de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de venituri se calcula la nivelul venitului realizat, iar pentru altele la nivelul salariului minim pe economie sau o treime din salariul minim pe economie. Prin noul proiect se intenţionează ca această contribuţie de asigurări sociale de sănătate să fie calculată la nivelul venitului realizat efectiv. (Radu Vasile Pop)
Pentru angajator cota de contribuţie la sănătate este de 5,2 la sută, iar la asigurat, care poate fi salariat sau altă categorie de persoane care realizează venit, cota este de 5,5 la sută.
Încasările vor creşte pentru că se lărgeşte baza de impozitare, respectiv pentru orice venit realizat se va datora contribuţie de asigurări de sănătate care va trebui şi plătită, altfel lipsa plăţii va afecta asigurarea asistenţei de sănătate. (Radu Vasile Pop)
În cursul anului 2014, în judeţul Bistriţa-Năsăud încasările la contribuţia socială de sănătate au fost de 111,67 milioane de lei, cu 11 la sută mai mult decât era preconizat.
Florin Săsărman
……………………………………………
SIBIU
Senatul a adoptat reducerea TVA-ului pentru alimente la valoarea de 9%, iar pentru toate serviciile va fi redus de la 1 ianuarie de la 24% la 20%.
Decizia de a scădea taxa pe valoare adăugată la mai multe bunuri şi servicii declanşat o serie de nelămuriri din partea cumpărătorilor şi un val de mulţumiri din partea comercianţilor. Aceste schimbări adoptate de Guvern sunt, spune opoziţia, nerealiste şi nelegitime. Cu toate acestea, comercianţii sunt convinşi că această măsură le va aduce mult mai mulţi clienti şi, implicit, profituri mai mari.
Părerea mea este că e un lucru foarte bun, deoarece o să avem mai mulţi clienţi şi o să avem şi profit mai mare. Este ok, dar ca întotdeauna se poate şi mai bine.
O să fie foarte bine, o să avem mai mulţi clienţi şi implicit o vânzare mult mai bună. Vânzările mai mari vor fi şi la alţi comercianţi şi o să fie totul din ce în ce mai bine.
Pe de altă parte, cetăţenii spun că deşi această decizie ar trebui să fie în beneficiul lor, nu consideră că scăderea TVA-ului îi va determina să meargă mai des la cumpărături.
Nu cred că o să merg mai des la cumpărături aşa, dar e o treabă bună. Depinde când o fi şi schimbarea aceasta. În principiu e bine, dar să se şi ieftinească alimentele, mai ales cele de bază care sunt prea scumpe pentru banii noştri.
Să vedem dacă scade în primul rând. Oricum nu cred că o să mergem mai mult la cumpărături, tot alimentele de bază o să le luăm, când avem nevoie.
Nu ştiu ce să zic. Sper să fie mai bine pentru noi.
Vasile Presecan, patronul unui magazin care vinde produse de panificaţie, consideră că scăderea ca TVA-ul să scadă chiar mai mult, la 7% şi că scăderea TVA-ului la pâine a adus o corectitudine în vânzare. Cu detalii, Vasile Presecan.
Să nu îl numim plus la vânzare. E o corectitudine în vânzare sau o disciplină mai bine zis. Nu au cumpărat oamenii mai multă pâine fiindcă s-a ieftinit cu câţiva bănuţi, dar pe piaţa concurenţială a fost un plus micuţ, dar a fost. Bineînţeles că încă mai este loc de mai bine. TVA-ul ar putea fi mai mic de 9%, un 7% era mai interesant pentru că atunci când un producător care plăteşte TVA-ul aproximativ 7% la vânzare, el plăteşte aprovizionare la unele produse şi cu 24%. Dacă merge mult fără acte ajunge în situaţia în care trebuie să recupereze mult de la stat TVA. Un 7% era ideal pentru panificaţie din acest punct de vedere. (Vasile Presecan)
Noul Cod Fiscal va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, aceasta având rol decizional în acest caz.
Cristian Florea