De ce să dansăm?
Articol editat de , 29 aprilie 2015, 13:56 / actualizat: 30 aprilie 2015, 13:44
Ziua Mondială a Dansului se celebrează din anul 1982, la iniţiativa unui ONG partener al UNESCO, Consiliul Internaţional al Dansului, pentru a atrage atenţia publicului larg asupra artei dansului.
De Ziua Dansului, am încercat să aflăm câţi oameni practică dansul de plăcere şi care sunt beneficiile acestui fapt.
Numărul celor care practică dansul de plăcere e tot mai mare. Stau, ca dovadă, cluburile de dans din oraş şi constatările instructorilor.
Zita Ács e antrenor la Diamond Dance Studio, care funcţionează la Cluj, în cartierul Mărăşti, de aproape 20 de ani, cu cursuri de dans sportiv şi dans de societate, pentru copii şi adulţi.
“Mult mai mulţi părinţi îşi aduc copilul ca să facă dans de plăcere, pur şi simplu pentru mişcare, decât ca să facă dans de competiţie”, spune Zita Ács.
Şi numărul adulţilor care danseză creşte. “Mai ales la adulţi, se vede această plăcere de a veni, după o zi grea de serviciu, ca să se relaxeze”.
“Dansul are foarte multe beneficii, atât psihice, cât şi fizice. Se spune că este şi un antrenament neuro-psihologic. La copii, se vede foarte bine o evoluţie, o dezvoltare. Copiii care fac dansuri capătă încredere în ei. Le păstrăm sănătatea fizică dar şi psihică, emoţională. Învăţăm respectul faţă de celălalt, mai ales dacă e vorba de dans în perechi, învăţăm să lucrăm în doi…”
Iar pentru adulţi? Pentru adulţi e la fel, spune Zita Ács. “Am avut şi un experiment, când am lucrat cu vârstnici şi se vede că cei care la vârste înaintate nu neapărat dansează, dar fac mişcare au încredere mult mai mare în ei şi nu au frica de mişcare.”
Balerina Anişoara Ochiş, care conduce, de cinci ani ani, Studioul ANIA, în cartierul Grigorescu, constată, din experienţa ei, că dansul de plăcere are tot mai mulţi adepţi.
“Eu cred că lumea dansează şi numărul celor care doresc asta şi care se simt bine dansând e în creştere”, spune Anişoara Ochiş.
„Dansul clasic e foarte bine primit de părinţi, mai ales. Mamele îşi aduc fetiţele de mici la noi, la sală. Un copil care de mic începe şi face, de exemplu, dans clasic reuşeşte să îşi facă o ţinută, îşi dezvoltă musculatura, simte şi înţelege muzica, se sensibilizează… În acelaşi timp, dansul clasic este foarte riguros, astfel că acel copil reuşeşte să fie mai puternic în viaţă.”
„Adulţii preferă salsa, tango, chiar şi dans sportiv… Şi eu fac tango argentinian”, continuă Anişoara Ochiş. „Este benefic – atât fizic, cât şi psihic – să te mişti, indiferent ce fel de mişcare faci. Iar dansul e mai interesant, pentru că e pe muzică şi îţi dă posibilitatea să te exprimi.”
Ioana Bindea