Ascultă Radio România Cluj Live

Despre fasole și proprietățile ei

În lume există o mulțime de varietăți de fasole, toate pline de vitamine, minerale și nutrienți. Însă, dintre toate speciile de fasole, 4 se remarcă în curele de slăbire, datorită beneficiilor pe care le aduc.

Despre fasole și proprietățile ei

Articol editat de cristina.rusu, 29 aprilie 2015, 06:00

Fasolea poate provoca nesuferitele flatulențe, însă nu în orice condiții, ci doar dacă este consumată în cantități mari la o masă.

Explicația este simplă: fasolea conține o cantitate moderată de rafinoză, o triglucidă formată din puțină glucoză, puțină fructoză și puțină galactoză.

În organism, rafinoza crește asimilarea calciului la nivelul intestinului subțire și stimulează activitatea intestinului gros, însă, în cantitati mai mari, poate provoca un disconfort abdominal, balonare și flatulențe. Așadar, consumați fasole în porții potrivite și nu veți avea probleme cu flatulențele.

Una dintre cele mai ușor de găsit este fasolea albă, deoarece are o largă răspândire. Cunoscută pentru proprietatile tămăduitoare, fasolea albă poate ajuta la slăbitul natural.

Are un conținut ridicat de fibre, la care se adaugă proteine, carbohidrați complecși, potasiu, calciu, fier, vitamina A și vitamina C.

Toate aceste ingrediente îți sunt extrem de utile în dietă.

Fibrele ne ajută să mâncăm mai puțin și să căpătăm mai rapid o senzație de sațietate, proteinele ne conferă energie și ne ajută să ardem rapid caloriile, potasiul reduce retenția apei și scade nivelul de colesterol din sânge, calciul contribuie la topirea depozitelor de grăsime, fierul alungă starea de moleșeală, iar vitaminele A și C păstrează frumusețea pielii, afectată de radicalii liberi.

Ar trebui sa știm că fibrele înlesnesc digestia, previn constipația și alungă balonarea.

Fasolea roșie este și ea foarte bună în diete. Studiile arată că acest tip de fasole conține ingrediente active care suprimă pofta de mâncare și ține sub control nivelul zahărului din sânge. Astfel, nu vom simți nevoia să mâncăm între mese, iar cand vine ora prânzul sau a cinei vom mânca mai puțin ca de obicei, deoarece fasolea face ca senzația de sațietate să se instaleze rapid.

Fasolea roșie contribuie și la eliminarea grăsimilor nesănătoase din organism.

Un alt fel de fasole este cea neagră, plină de fibre care accelerează digestia și de proteine care te ajută să arzi depozitele adipoase, ceea ce înseamnă că vei slăbi rapid și sănătos.

Ceea ce este deosebit la fasolea neagră este conținutul de antocianină, o flavonoidă care încetinește îmbătrânirea si contribuie la refacerea celulelor.

Astfel, fasolea neagră nu te ajută doar să slăbești, ci și să ai o piele frumoasă, tânără.

Fasolea verde, pe care o găsim în piețe mai ales primăvara și vara, conține fibre alimentare care stimuleazp digestia, previne constipația și ajută la refacerea microflorei intestinale.

La fel ca celelalte tipuri de fasole, și fasolea verde este plină de vitamine și minerale.

 

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate