Ziua veteranilor de război
De ziua lor, 29 aprilie, veteranii de război ai Clujului au fost onoraţi printr-un ceremonial militar şi religios desfăşurat în faţa monumentului numit „Glorie ostaşului român”, din spatele catedralei ortodoxe.
Articol editat de cristina.rusu, 29 aprilie 2015, 12:07
La finele celui de-al doilea război mondial, după 4 ani de lupte pe două fronturi şi în două alianţe, armata română contabiliza pierderi totale de peste 900.000 de oameni: morţi, răniţi, prizonieri la inamic şi dispăruţi.
Sute de mii de familii îndoliate, vieţi distruse, văduve şi orfani imposibil de consolat. Pentru ca tragedia să fie completă, ţara pierdea Moldova de peste Prut, Bucovina de Nord, ţinutul Herţa şi Cadrilaterul, iar regimul comunist îşi începea „opera” de distrugere a tot ceea ce nu-i servea cauza.
Drept urmare, zeci de mii de foşti combatanţi pe frontul antisovietic, în loc să fie onoraţi pentru datoria îndeplinită la chemarea ţării, au fost trataţi ca duşmani ai regimului.
Doar după 1989, când majoritatea erau deja morţi, li s-a recunoscut calitatea de veteran de război românilor care luptaseră în Est.
În prezent, mai trăiesc cca 20.000 veterani de război, 760 văduve de război şi 102.000 văduve de veterani.
Judeţul Cluj are un mutilat de război, 6 invalizi, 379 veterani, 14 văduve de război şi 2089 văduve ale veteranilor.
Dan Horea
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI