Aveți poftă de un bol cu căpșuni?
Pentru că a venit primăvara și în curând căpșunile vor invada piețele putem face o cură cu aceste fructe, care te îmbie să le mănânci… cu ochii.
Articol editat de cristina.rusu, 2 mai 2015, 06:00
Căpşunile sunt fructe de sezon ideal de consumat atât de către copii, cât şi de către persoanele adulte şi în vârstă. Ele conţin săruri de potasiu, fosfor, sodiu, calciu şi fier, vitaminele A, B1 şi B2.
Sunt fructe tonice, remineralizante, depurative, reechilibrante din punct de vedere nervos şi endocrin.
Primăvara se pot face cure exclusive de câte 1-1,5 kg pe zi, timp de 7-14 zile. Conţin flavonoide, principii bioactive foarte preţioase pentru menţinerea elasticităţii vaselor de sânge, pentru buna funcţionare a inimii şi a circulaţiei sangvine.
Sunt uşor perisabile, din acest motiv proaspete îşi păstrează la maximum nivelul nutrienţilor timp de 48 de ore de la recoltare.
Din păcate, ele se deteriorează repede chiar şi în frigider. Din acest motiv, este recomandat să le menţinem la o temperatură cât mai scăzută, de circa 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, într-un recipient închis.
Atenţie, persoanele alergice trebuie să evite căpşunile sub orice formă!
Aceste fructe sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C.
Reglează nivelul glicemiei
Căpşunile sunt formate din 90% apă şi din 5% zahăr. Această cantitate mică de zahăr se eliberează lent în sânge şi nu duce la o creştere semnificativă a glicemiei încadrându-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut. Din acest motiv, fructele sunt recomandate şi persoanelor care suferă de diabet zaharat.
Potrivit studiilor, o singură ceaşcă de căpşuni proaspete reglează nivelul glucozei din sânge, astfel că zahărul consumat la o masă la care se mănâncă şi căpşuni va duce la o creştere mai mică a glicemiei decât în absenţa acestor fructe.
Au efect antiinflamator
100 de grame de căpşuni proaspete aduc organismului doar 32 de calorii şi circa 98% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Prin comparaţie, 100 de grame de portocale aduc 75% din necesarul zilnic de vitamina C.
Această vitamină, dar şi polifenolii din compoziţia căpşunilor au un puternic efect antiinflamator şi antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care conferă fructului culoarea roşie. Datorită polifenolilor, consumul a cel puţin trei porţii de căpşuni săptămânal reduce inflamaţia cronică, fiind indicat persoanelor care suferă de boli precum artrita, astmul, dar şi ateroscleroza.
Studiile realizate la Universitatea Harvard confirmă faptul că aceste fructe ţin la distanţă bolile cardiovasculare
Îmbunătăţesc memoria
Alături de afine şi de fragi, căpşunile îmbunătăţesc memoria şi procesul de învăţare. Aceasta pentru că polifenolii stimulează funcţionarea neuronilor şi ajută creierul să se detoxifieze. Mai exact, ei ajută anumite structuri cerebrale să „cureţe” reziduurile care se acumulează la acest nivel odată cu înaintarea în vârstă.
Previn apariţia tumorilor
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio a demonstrat că aceste fructe stopează evoluţia leziunilor canceroase la nivelul esofagului. După ce au obţinut rezultate bune în studiile pe animale, cercetătorii au administrat zilnic 60 de grame de căpşuni unui grup de 36 de persoane ce prezentau leziuni precanceroase la nivelul esofagului. După şase luni, aceste leziuni au regresat în stadii inferioare, cu risc diminuat de malignizare.
Căpşunile sunt eficiente în combaterea ridurilor, atât consumate intern, cât şi aplicate sub formă de măşti.
Sănătate
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI