Fecioara Maria, patroana spirituală al Clujului
Consiliul Judeţean Cluj a aprobat, cu unanimitate de voturi, declararea Fecioarei Maria drept patron spiritual al județului Cluj, fiind un act necesar și oportun menit să contribuie, în mod incontestabil, la consolidarea sentimentului de unitate al clujenilor.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 2 mai 2015, 09:39
Sfânta Fecioară Maria este o figură religioasă recunoscută de toate cultele creștine clujene, care o prea-cinstesc.
Venerarea Sfintei Fecioare Maria în județul Cluj este justificată și prin numărul mare de așezăminte de cult care au în denumirea lor numele Sfintei Născătoare sau care poartă Hramul Maicii Domnului.
Încă din Evul Mediu, din perioada epidemiilor care răvășeau întreaga Europă, locuitorii de aici au fost convinși de faptul că sunt ocrotiți de aceste primejdii tocmai datorită credinței lor și a rugăciunilor închinate mamei Mântuitorului (Vakar Istvan, vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJ Cluj).
Vakar Istvan a amintit că o icoană a Sfintei Fecioare, aflată în Biserica Piariștilor din Cluj-Napoca, a fost loc de pelerinaj în timpul unei epidemii de ciumă.
Între anii 1738 și 1739, când ciuma a pătruns și în orașul Cluj, au murit aproximativ 900 de oameni.
Însă, după ce focarul a dispărut iar locuitorii orașului și-au reluat viața de dinainte, clujenii i-au mulțumit Fecioarei Maria pentru protejarea orașului prin ridicarea unei statui amplasate în fața Bisericii și care este denumită popular Statuia Ciumei ( Vakar Istvan).
Alina Nechita