Sâmbra Oilor, sărbătoare în Ţara Oaşului
Sâmbra Oilor, cea mai mare serbare câmpenească din Ţara Oaşului legată de ocupaţia tradiţională a păstoritului, se desfăşoară de zeci de ani în prima dumnică a lunii mai.

Articol editat de , 2 mai 2015, 06:45 / actualizat: 4 mai 2015, 9:13
În acest an, evenimentul se află la cea de-a 59-a ediţie şi, ca de obicei, are loc pe dealul de la Huta Certeze, la răspântia dintre Ţara Oaşului şi Maramureşul Istoric.
Pe vremuri, înainte de-a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor erau stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice făceau parte din obiceiurile locale ale sărbătorii.
Aceste obiceiuri nu se mai păstrează în zilele noastre, dar au rămas neschimbate celelalte demersuri ce ţin de măsurişul laptelui, precum crestarea pe un răboj a cantităţii de lapte dată de oile fiecărui sâmbraş.
Pe baza acestui semn se calculează apoi cantitatea de brânză cuvenită fiecăruia în toamnă, la spargerea stânii, spune scriitorul sătmărean Felician Pop
În esenţă, sâmbra este un contract economic prin care ciobanii preiau turmele de la proprietari, iar în această zi se face măsurişul laptelui.
Este un procedeu destul de complicat dar foarte exact, în urma căruia fiecare proprietar ştie câtă brânză şi cât caş va primi de-a lungul verii (Felician Pop).
Sâmbra este cea mai mare sărbătoare de primăvară din Ţara Oaşului, dar odată cu trecerea timpului, datorită miilor de participaţi, evenimentul a căpătat şi un aspect spectacular
Începând cu anul 1957 se organizează o sâmbră mare, care prezintă la modul spectacular întregul ritual al sâmbrei. Acolo se reface întregul proces de mulgere a oilor şi de măsurare a laptelui.
Cu timpul, acesta a căpătat un pronunţat caracter public, deoarece la sâmbră vin anual mii de oameni, foarte curioşi să vadă acest obicei ancestral care se păstrează şi azi în satele Oaşului aşa cum a fost el de când e lumea.
La sâmbra organizată de Consiliul Judeţean se pune un accent mai mare pe partea spectaculară, care încheia de fapt sâmbra, deparece după ce terminau măsurişul laptelui, sâmbraşii întindeau o masă cu bucate tradiţionale şi dansau acompaniaţi de ceteraşi (Felician Pop).
Ca în fiecare an, atmosfera de la Sâmbra Oilor va fi completată de spectacolul susţinut de zeci de interpreţi şi ansambluri folclorice.
Iar participanţii la sâmbră se vor putea desfăta atât cu produse tradiţionale, cât şi cu preparatele aduse la vânzare de zeci de tarabişti cu mititei, cârnaţi, fripturi şi bere rece.
Stela Tudor