Culturi de cartofi udaţi cu apă sărată
O fermă din Olanda experimentează de mai mulţi ani cultivarea unor fructe şi legume udate cu apă de mare. Olandezii vor să găsească astfel soluţii pentru a folosi terenurile irigate care devin inutilizabile în scop agricol din cauza apei sărate.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 4 mai 2015, 15:00
Institutul ONU pentru apă, mediu şi sănătate estimează că anual se pierd în acest fel cel puţin 2.000 de hectare.
Desalinizarea terenului ar fi prea scumpă şi chiar imposibilă în multe din ţările afectate de acest fenomen, printre care se numără Siria, Irakul şi Pakistannul. Astfel că echipa olandezului Rijsselberghe încearcă să creeze culturi care pot creşte în apă de mare.
Iar după experimentele din ultimii 10 ani, fermierul a reuşit să producă varietăţi de cartofi care rezistă în condiţii de folosire a apei sărate şi acum studiază posibilităţile de adaptare a unor culturi de ceapă, morcovi şi căpşune în condiţiile folosirii apei de mare.
Cercetătorii olandezi preferă cartoful din cauza răspândirii sale pe planetă şi din cauză că în ultimele secole, cartoful a ajuns să numere 5.000 de varietăţi. În plus, în secolele trecute, cartoful creştea şi în sol udat cu apă de mare, iar cercetătorii olandezi cred că genele care permiteau acest lucru nu s-au pierdut cu totul.
Fermierii olandezi refuză totodată să facă experimente cu alimente modificate genetic sau cu plante produse în laborator.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online, AICI