Oameni de poveste: Iosif Bănicioiu medaliat cu aur la INFOMATRIX 2015
Iosif Bănicioiu este un tânăr talentat, student la Facultatea de Inginerie din Sibiu şi unul dintre medaliaţii cu aur ai concursului INFOMATRIX 2015.
Articol editat de cristina.rusu, 4 mai 2015, 22:00
Iosif Bănicioiu a reuşit să echipeze o casă cu aparatură de înaltă performanţă la doar 19 ani, invenţie care i-a adus şi medalia de aur la concursul INFOMATRIX 2015.
Tânărul spune că a reuşit această performanţă datorită unchiului său, care i-a şi insuflat pasiunea pentru inginerie. Student în anul I la Facultatea de Inginerie, el a echipat casa unchiului său şi a transformat-o într-o casă a viitorului, exact după dorinţele modelului său în viaţă.
Am un unchi care şi-a făcut casa în care am montat panoul şi care îmi tot spunea ce mult i-ar plăcea să aibă o casă care să facă totul singură. Se pare că s-a putut. El a cumpărat bineînţeles materialele, am făcut partea de automatizare, software şi cablaje. Am început să ne gândim la el de câţiva ani, 2-3 ani, el mi-a spus cam ce vrea şi m-a ajutat cu ideile şi ceva parte de algoritm. Unchiul meu este absolvent al Facultăţii de Inginerie, foarte inteligent, m-a inspirat şi ajutat, dar în principiu mi-a spus ce vrea şi eu am făcut totul posibil.
Iosif spune că doar aparatura de înaltă performaţă a costat peste 80.000 de Euro, bani agonisiţi de unchiul său de-a lungul vieţii.
Este un panou care controlează o casă, o transformă în casa viitorului. Prin asta mă refer la partea de acces, control al sistemelor de încălzire, al rulourilor de la geam şi multe altele. Te şi trezeşte dimineaţa. Este un panou electric alimentat continuu. În cazul unei pene de curent există un sistem de back-up. Iniţial se poate seta din software-ul controllerului sau printr-un ecran tactil. Puteţi închide rulourile, puteţi porni ventilaţia sau becurile. Există şi întrerupător dacă doriţi să nu se stingă.
Cea mai interesantă parte a proiectului şi invenţia de care Iosif este cel mai mândru este un senzor care îţi deschide uşa atunci când ai mâinile ocupate.
Există un senzor de vânt pe acoperiş, un senzor de mişcare la intrarea în casă şi un cititor de cartelă la poartă. Puneţi cartela la cititor, se deschide poarta iar dacă nu bate vântul senzorul detectează mişcare şi deschide automat uşa aproximativ 5 cm. Este foarte bun dacă aveţi mâinile ocupate.
Iosif Bănicioiu spune că este mândru că e român şi crede în puterea tuturor românilor de a schimba ceva aici în ţară.
Nu am de gând să plec, sunt mândru că sunt român. Românii sunt inteligenţi, chiar dacă unii spun altceva. Eu spun că trebuie să reprezentăm ţara şi în competiţii. Este o ţară frumoasă şi e păcat să plecăm. Iar dacă ne dorim, putem să realizăm orice ne propunem.
În urma reuşitei sale la concursul INFOMATRIX 2015, tânărul a primit două oferte de muncă de la persoane interesate să exploateze talentul şi inventivitatea lui Iosif.
Au fost două persoane interesate, una care are ceva proiecte de acest gen şi doreşte să le preiau şi o persoană care doreşte să dezvolte agricultura românească prin modernizarea fermelor existente. Mi-a cerut ceva oferte pe partea de ventilaţie, de senzori de fum şi de temperatură.
Medalia de aur, dar şi experienţa concursului în sine i-au oferit lui Iosif Bănicioiu o altă perspectivă asupra viitorului şi asupra carierei sale. El a mărturisit că INFOMATRIX 2015 a fost o oportunitate de a învăţa lucruri noi care l-au inspirat, iar cea mai mare inspiraţie a lui a fost, spune el, profesorul său coordonator şi ajutorul nelipsit pe perioada concursului, profesorul Adrian Florea.
Cristian Florea
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI