Subiectul Zilei – atestatul de producător
Producătorii agricoli care vând în piaţă trebuie să deţină atestat de producător, pe care îl vor utiliza în locul certificatului folosit până în prezent.
Cei care nu respectă această prevedere riscă amenzi care pot ajunge la peste 22.000 de lei. Prevederea, prin care certificatul de producător este înlocuit cu atestatul de producător a intrat în vigoare de vineri.
Documentul, eliberat de primărie, are valabilitate un an şi trebuie vizat semestrial. El cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată sau numărul animalelor înregistrate în registrul agricol.
De asemenea, producătorul trebuie sa aibă şi un carnet de comercializare a produselor, care ţine loc de chitanţier.
Noua reglementare mai spune că dacă producătorii vând, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constitutie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.
Despre atestatele de producător vorbim pe larg luni la Subiectul Zilei.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 4 mai 2015, 07:10 / actualizat: 4 mai 2015, 15:22
Andrada Ştefănescu, Adrian Lungu
…………………………………………………………………………………………………………..
Satu Mare
Tensiuni la Satu Mare din cauza noilor prevederi legale privind obligativitatea deţinerii atestatelor de producător de către toţi ce îşi vând produsele în pieţe.
Potrivit legii, atestatele de producător pot fi obţinute de la primării în urma unui aviz consultativ eliberat de o asociaţie de producători sau o formă asociativă reprezentată la nivel naţional.
Deşi legea spune clar că eliberarea avizului consultativ nu poate fi condiţionată de înscrierea într-o asociaţie sau achitarea unor sume de bani, în realitate lucrurile stau altfel.
Am primit o adresă la Primărie unde se specifica limpede că vor fi eliberate avize doar pentru cei ce sunt membri ai uniunii. Iar taxa de înscriere prevăzută era 120 de lei. (Valeriu Lucian Opriţoiu, Primăria Pişcolt).
Vasile Şiket, preşedintele Uniunii Producătorilor din Nord Vestul României, motivează cu lipsa fondurilor constrângerile impuse în schimbul eliberării avizului consultativ
Avizul pentru atestare este gratuit doar pentru membrii uniunii. Celorlaţi nu putem să le eliberăm fără bani, deoarece noi trăim doar din cotizaţiile membrilor. (Vasile Şiket, preşedintele Uniunii Producătorilor din Nord Vestul României)
La nivelul judeţului Satu Mare au fost identificate zece asociaţii reprezentate la nivel naţional, atestate pentru eliberarea avizelor consultative.
Stela Tudor
………………………………………………………………………………………………………………….
Sibiu
Producătorii agricoli vor fi obligaţi din 1 mai să deţină un atestat de producător.
Producătorii agricoli care nu vor deţine un atestat de producător începând din data de 1 mai vor fi amendaţi. Valoarea unei amenzi poate ajunge şi până la 22.500 de lei. Cu toate că oamenii îşi doresc să intre în vigoare această lege, ei spun că sunt sceptici cu privire la efectele sale. Ascultăm în continuare părerea unor producători din Piaţa Agroalimentară din Sibiu.
Am atestat de producător. Dar cu toate acestea, în piaţă vinde toată lumea, nu numai producătorii. De la o hârtie şi până la punerea în aplicare a legii e cale lungă.
Eu am certificatul de producător. Eu ştiu, trebuie să îl plătim. Dar când mergem odată la 3 luni la viză, iar trebuie să plătim. De la noi se trage totul. Şi atunci ce să facem cu pământul? Să îl lăsăm nelucrat?
E bine. Însă trebuie să vedem întâi cum o să meargă treburile şi apoi o să vedem.
Producătorii agricoli spun că această schimbare nu va modifica cu nimic preţurile produselor pe care le scot la vânzare.
La noi cred că tot aşa o să rămână preţurile ca în fiecare an. Preţurile nu se schimbă, tot la 2 lei, 3 lei, 5 lei rămân, în funcţie de ce vindem.
Preţurile nu se schimbă nicicum. Trebuie să le lăsăm la fel pentru că altfel nu o să reuşim să le vindem şi doar de aici avem şi noi un venit.
Legea mai prevede şi organizarea unor spaţii distincte pentru producători în pieţe. Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare este de minim 40% din totalul spaţiilor existenţe în piaţă.
Cristian Florea
…………………………………………………………………………………………………………..
Sălaj
Producătorii agricoli sălăjeni care nu vor avea asupra lor atestatul de producător nu vor fi amendați, cel puțin în această săptamână. Anunțul a fost făcut luni, 4 mai, de autoritățile responsabile cu activitatea agricolă în baza unei decizii care a fost luată de Ministerul Agriculturii.
În plus, adevărații producători au constatat că începând de luni, 4 mai, în toate piețele sălăjene au fost amenajate spații destinate exclusiv producătorilor agricoli.
Autoritățile vor să elimine astfel intermediarii care domină cele mai multe piețe și târguri inclusiv din Sălaj.
Adevărații producători spun că nu au nimic cu intermediarii, dar cumpărătorul trebuie să știe cine produce cu adevărat și cine intermediază, pentru că mulți cumpără ceapă verde din Pericei spre exemplu și o vând în Piața din Zalău unde spun că sunt producători locali.
Adrian Lungu
…………………………………………………………………………………………………………………
Bistrița Năsăud
La primăriile din comunele bistriţene în care există producători agricoli, aceştia au făcut coadă astăzi şi s-au arătat nemulţumiţi că nu au avut posibilitatea să îşi obţină mai devreme atestatul.
În comuna Şieu Măgheruş există câteva zeci de producători agricoli care îşi vând marfa cu precădere în pieţele agroalimentare din Bistriţa. O bună parte dintre ei se aflau luni, 4 mai, la secretariatul primăriei şi cereau explicaţii despre modalitatea de obţinere a atestatului de producător.
Avem răsadurile de vândut şi mâine trebuie să le arunc, pentru că nu pot merge în piaţă cu ele. De o lună de zile tot venim la primărie să vedem când ne putem obţine atestatul, dar am fost amânaţi, de pe o zi pe alta. (producător agricol)
Cererea depusă de solicitanţii atestatului de producător agricol trebuie soluţionată în termen de 5 zile, dar administraţia locală încearcă să urgenteze procedura.
La cei care depun astăzi cererile, se va putea deplasa comisia, mai după-amiază, pentru a verifica recolta pe care ei vor să o vândă. Nu puteau să obţină mai devreme atestatul de producători agricoli pentru că doar în 30 aprilie a fost şedinţa Consiliului Judeţean, pentru stabilirea modului de lucru cu acest aviz consultativ care se dă de către Direcţia Agricolă, iar Consiliul Local Şieu-Măgheruş a aprobat doar în 29 aprilie taxele care se percep pentru furnizarea acestor documente. (Valentin Pop Mititean, primar))
În comuna Şieu-Măgheruş un atestat de producător agricol costă 4 lei, un carnet de producător 13 lei, iar o viză semestrială 5 lei.
Florin Săsărman
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online, AICI